Wykonanie
Dzisiejsze danie odrobinę przypomina bramboraki z
mięsem, które robiłam jakiś czas temu. Różnica polega jednak na tym, że w środek pakuje się polędwiczkę zamiast
piersi z kurczaka a także skład masy ziemniaczanej jest nieco inny a to za przyczyną
chrzanu. Takiego
mięska w ziemniaczanej skorupce nie podajemy już do
ziemniaków więc ja zaproponuję jako dodatek
fasolkę szparagową i surówkę.
Źródło: KuchniaSkładniki:1 polędwiczka wieprzowa1/2 kg
ziemniaków1/2
cebuli1 ząbek
czosnku2
jajka2 łyżki startego
chrzanupieprz,
sól, ew. odrobina
mąkiolej do smażenia
koperekPolędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 3cm. Rozbić i przyprawić
solą oraz
pieprzem.
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce,
cebulę i
czosnek również. Dodać
jajka,
chrzan,
koperek, doprawić
solą i
pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać odrobiną
mąki.
Mięso obtoczyć w
mące, następnie w
masie ziemniaczanej. Smażyć na rozgrzanym
oleju z każdej strony, aż skorupka ziemniaczana będzie rumiana.Smacznego:)