ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka w skorupce ziemniaczano-chrzanowej

Polędwiczka w skorupce ziemniaczano-chrzanowej

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze danie odrobinę przypomina bramboraki z mięsem, które robiłam jakiś czas temu. Różnica polega jednak na tym, że w środek pakuje się polędwiczkę zamiast piersi z kurczaka a także skład masy ziemniaczanej jest nieco inny a to za przyczyną chrzanu. Takiego mięska w ziemniaczanej skorupce nie podajemy już do ziemniaków więc ja zaproponuję jako dodatek fasolkę szparagową i surówkę.
Źródło: Kuchnia
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1/2 kg ziemniaków
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 jajka
2 łyżki startego chrzanu
pieprz, sól, ew. odrobina mąki
olej do smażenia
koperek
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 3cm. Rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, cebulę i czosnek również. Dodać jajka, chrzan, koperek, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać odrobiną mąki. Mięso obtoczyć w mące, następnie w masie ziemniaczanej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż skorupka ziemniaczana będzie rumiana.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/01/Poledwiczka-w-skorupce-ziemniaczano-chrzanowej.html