ßßß Cookit - przepis na Bigos po staropolsku

Bigos po staropolsku

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Wiadomo - najlepiej smakuje po kilku dniach :)
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 165 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta kwaszona 2,5 kilogramów
boczek wędzony 25 dekagramów
kiełbasa wędzona 50 dekagramów
wieprzowina (łopatka)50 dekagramów
wołowina 50 dekagramów
prawdziwki suszone 150 gramów
śliwki wędzone 10 sztuk
cebula 3 sztuk
czosnek 10 ząbki
miód 2 łyżek stołowych
liść laurowy 5 listków
ziele angielskie 5 sztuk
jałowiec 10 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
majeranek według uznania
cząber według uznania
Wykonanie:
Ugotować rosół wieprzowo - wołowy, dodając listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól.
Rosół zostawić.
Kapustę kwaszoną można lekko wypłukać (wg uznania) lub odcisnąć. Następnie zalać częścią rosołu, dodać suszone prawdziwki i gotować na wolnym ogniu około 45 minut.
Boczek pokroić w grubą kostkę, kiełbasę w plasterki. Smażyć dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie na pozostałym tłuszczu można pokrojoną w kostkę wieprzowinę zasmażyć.
Wrzucić do kapusty.
Śliwki w całości lub połówki dodać do kapusty. Całość zamieszać.
Dodać przyprawy (jałowiec rozgnieść), pieprz świeżo mielony, cząber.
Gotować około godziny.
Pod koniec gotowania dodać rozgnieciony czosnek, majeranek, miód. Ewentualnie sól do smaku.
Uwagi:
Grzybów suszonych nie moczę. Po prostu suszę starannie oczyszczone. Moczenie wypłukuje aromat...
Łopatkę można pokroić w kostkę i usmażyć, lub upiec przyprawioną wedle uznania.
Zamiast miodu można dodać szklankę miodu pitnego. Ale nie na końcu, tylko razem z mięsem.
Autor: micheasz
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11216/Bigos-po-staropolsku