Wykonanie
« Powrót  Opis:Wiadomo - najlepiej smakuje po kilku dniach :)Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 165 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta kwaszona 2,5 kilogramów
boczek wędzony 25 dekagramów
kiełbasa wędzona 50 dekagramów
wieprzowina (
łopatka)50 dekagramów
wołowina 50 dekagramów
prawdziwki suszone 150 gramów
śliwki wędzone 10 sztuk
cebula 3 sztuk
czosnek 10 ząbki
miód 2 łyżek stołowych
liść laurowy 5 listków
ziele angielskie 5 sztuk
jałowiec 10 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
majeranek według uznaniacząber według uznaniaWykonanie:Ugotować rosół wieprzowo - wołowy, dodając
listki laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
sól.Rosół zostawić.
Kapustę kwaszoną można lekko wypłukać (wg uznania) lub odcisnąć. Następnie zalać częścią rosołu, dodać
suszone prawdziwki i gotować na wolnym ogniu około 45 minut.
Boczek pokroić w grubą kostkę,
kiełbasę w plasterki. Smażyć dodając pokrojoną w kostkę
cebulę. Następnie na pozostałym tłuszczu można pokrojoną w kostkę
wieprzowinę zasmażyć.Wrzucić do
kapusty.
Śliwki w całości lub połówki dodać do
kapusty. Całość zamieszać.Dodać
przyprawy (
jałowiec rozgnieść),
pieprz świeżo mielony, cząber.Gotować około godziny.Pod koniec gotowania dodać rozgnieciony
czosnek,
majeranek,
miód. Ewentualnie
sól do smaku.Uwagi:
Grzybów suszonych nie moczę. Po prostu suszę starannie oczyszczone. Moczenie wypłukuje aromat...
Łopatkę można pokroić w kostkę i usmażyć, lub upiec przyprawioną wedle uznania.Zamiast
miodu można dodać szklankę
miodu pitnego. Ale nie na końcu, tylko razem z
mięsem.Autor: micheaszZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: