ßßß Cookit - przepis na ŚWIĄTECZNY BIGOS mojego Męża :)

ŚWIĄTECZNY BIGOS mojego Męża :)

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie, na tydzień, dwa przed Świętami mój Mąż, sam osobiście, gotuje bigos.
Jak dla naszej Rodziny, jest to Najlepszy Bigos Świata :)
Gorąco polecam :)
Składniki: (Duuuża porcja, dla 20-30 osób! Połowa jest zawsze zjadana w Święta, a reszta pozostaje w zamrażarce na inne okazje!)
2 kg kiszonej kapusty
1 wieprzowa golonka (najlepiej peklowana)
1/4 kg mięsa wołowego (tym razem łopatka)
1/4 kg mięsa wieprzowego (tym razem schab karkowy)
10-15 centymetrowy kawałek wędzonej kiełbasy
4 duże cebule
1-2 ząbki czosnku
1/2 – 3/4 szklanki suszonych grzybów
5-6 suszonych śliwek
olej do podsmażania
Przyprawy:
1/2 szklanki wytrawnego wina (białe lub czerwone)
1-2 łyżki majeranku
1-2 łyżeczki oregano
po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
2 listki laurowe
2-4 łyżki Żubrówki lub wódki wyborowej
sól i pieprz
Wykonanie:
Etap 1 – kapusta
Z golonki odciąć skórę oraz oddzielić mięso od kości. Dno dużego garnka wyłożyć skórkami od golonki (będą zabezpieczać kapustę przed przypaleniem się). Kiszoną kapustę odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna najpierw przepłukać w zimnej wodzie) i włożyć do garnka ze skórkami. W kapustę wmieszać 1/3 suszonych grzybów (bez moczenia), jedną cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone suszone śliwki, a w sam środek wcisnąć kość od golonki. Dodać przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec. (Uwaga: Dla ułatwienia, można te przyprawy zawinąć w gazę i zawiązać lub włożyć do specjalnego sitka i dopiero wtedy włożyć w środek kapusty. Dzięki temu na koniec, przed wymieszaniem bigosu można je będzie usunąć „za jednym zamachem”.) Wlać wodę, tak aby sięgała do około 4-5 cm od dna i postawić garnek na małym ogniu (u nas 3 w 9-cio stopniowej skali).
W czasie gotowania zamieszać kilkukrotnie (uważając aby nie poruszyć skórek na dnie!) oraz w razie konieczności uzupełniać wodę. (Uwaga: Dzięki gotowaniu kapusty w małej ilości wody, jest ona na koniec miękka, ale nie rozgotowana na „papkę”.)
Etap 2 – mięso
W czasie gdy kapusta się wolno gotuje, obrać i pokroić pozostałe cebule. Obsmażyć na patelni na 2-3 łyżkach oleju, a następnie przełożyć do dużego garnka (w którym będzie się dusiło mięso). Cebulę gotować pod przykryciem na małym ogniu.
Wszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę, wykrawając jednocześnie żyły i największy tłuszcz. Na patelni, na której smażyła się cebula, obsmażać kolejno każdy rodzaj mięsa do czasu aż zmieni kolor, a następnie dokładać do garnka z cebulą, aby dalej się dusiło.
Do jednej z partii mięsa, w czasie obsmażania wcisnąć czosnek.
Gdy całe mięso jest już w garnku razem z cebulą, dodać resztę suszonych grzybów (bez moczenia), majeranek i oregano oraz wlać wino. Dusić na małym ogniu około 60-90 minut. Od czasu do czasu zamieszać. W trakcie duszenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
Etap 3 – bigos
Do duuużego garnka przełożyć ugotowaną kapustę usuwając jednocześnie kość i skórki z golonki. Wymieszać z uduszonym mięsem, pokrojoną w kostkę kiełbasą oraz Żubrówką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować razem na małym ogniu 30-60 minut, często mieszając aby bigos się nie przypalił.
Bigos podzielić na porcje i zamrozić. (Porcje bigosu rozmrażać w lodówce przez 12-24 godziny.)
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/04/04/swiateczny-bigos-mojego-meza