Wykonanie
Wigilia to jeden z najważniejszych dni w roku, dlatego chcemy, by została jak najmilej zapamiętana przez naszych najbliższych i z zapałem oddajemy się licznym przygotowaniom. Zanim podzielimy się z rodziną opłatkiem i zasiądziemy do nakrytego
białym obrusem stołu, przyrządzamy dwanaście tradycyjnie postnych dań z ryb,
grzybów,
kapusty i
maku. Niezbędnym składnikiem wigilijnego menu są oczywiście jarzyny dodawane do zup, ryb i sałatek, a także
owoce, których używamy do przygotowania ciasti kompotu.Do przyrządzenia tradycyjnych dań świątecznych możemy wykorzystać mrożone produkty
marki Felco, które zachowują cenne wartości odżywcze zawarte w świeżych owocach i warzywach. Dzięki nim przygotowania do Bożego Narodzenia będą łatwiejsze i mniej czasochłonne, a najwyższa jakość i smak składników pozwolą podkreślić walory kulinarne przygotowywanych potraw. „Włoszczyzna” Felco okaże się niezastąpionym dodatkiem do zupy
rybnej,
karpia w galarecie czy
ryby po grecku. W jednym opakowaniu mieszanki warzywnej znajdziemy gotowe, pokrojone w drobne paski jarzyny –
marchew,
selera,
pora i
pietruszkę. Na wigilijnym
stole nie zabraknie również przystawek takich jak
sałatka warzywna z dodatkiem mrożonego „Groszku” Felco, który zastąpi niedostępne zimą świeże
warzywo strączkowe. Do świątecznych przysmaków należy także makowiec, który od lat konkuruje ze słodkimi piernikami o miano najbardziej apetycznego bożonarodzeniowego wypieku. Chcąc przechylić szalęna jego stronę, do ciasta z
makiem możemy dodać „Wiśnie bez pestek” Felco . Jedno opakowanie soczystych
owoców wystarczy również do udekorowania wypieku i co najważniejsze – nie trzeba będzie samodzielnie drylować
wiśni, dzięki
czemu będziemy mogli poświęcić czas na inne czynności.Producent mrożonek Felco poleca przepis na „Karpia w galarecie”.
Karp w galarecieSkładniki dla 4 osób:1 kg
karpia,1,5 l
wody,1/3 opakowania „Włoszczyzny” Felco,2
jajka,
cebula,2
listki laurowe,4 ziarna
czarnego pieprzu,5 ziaren
ziela angielskiego,
sól,
cukier,1 łyżka
żelatyny,1 łyżka
octu,
sok z cytryny lub
sos tatarski.Sposób przygotowania:
Karpia umyć, sprawić i pokroić w dzwonka. Z głowy
ryby,
włoszczyzny,
cebuli, przypraw i
wody ugotowaćna małym ogniu
wywar, pod koniec doprawić
cukrem i
solą. Do gorącego, przecedzonego
wywaru włożyć
rybę, dodać
przyprawy i gotować około 15-20 minut. Pozostawić
rybę w wywarze do ostygnięcia,a następnie wyjąć, wybrać większe ości i ułożyć na długim półmisku. Kiedy
ryba ostygnie, na wierzchu ułożyć
jaja na twardo pokrojone w talarki, przybrać „Włoszczyzną” Felco i liśćmi
sałaty. Następnie ponownie podgrzać
wywar i rozpuścić w nim namoczoną wcześniej w zimnej wodzie
żelatynę.Po zagotowaniu
wywar doprawić
sokiem z cytryny i poczekać, aż zacznie krzepnąć. Klarującą się galaretą zalewać przybrane porcje
ryby. Podawać z
sokiem z cytryny lub
sosem tatarskim.Producent mrożonek Felco życzy apetycznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!Sugerowana cena i dostępność sprzedaży:„Włoszczyzna” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 2 , 90 zł/szt.„Groszek” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 3 , 85 zł/szt.„Wiśnie” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 4 , 80 zł/szt.Produkty dostępne są w sklepach detalicznych, super- oraz hipermarketach na terenie całego
kraju.Informacje o firmie Globus Polska Sp. z o.o.Globus Polska Sp. z o.o. jest oddziałem znanego węgierskiego producenta
przetworów owocowychi warzywnych w słoikach, konserw warzywnych i
mięsno-warzywnych oraz
mrożonych warzyw – Globus Konzervipari Rt., którego korzenie sięgają 1882 roku. Właścicielem firmy Globus jest obecnie Grupa CECAB, jeden z liderów agrobiznesu we Francji, zatrudniająca ponad 5800 pracowników oraz zrzeszająca ok. 8000 tamtejszych rolników. CECAB koncentruje swoją działalność na wytwarzaniu produktów mrożonych i konserwowych, produkcji
mięsa wieprzowego i drobiu oraz jaj i produktów z jaj. Globus Polska zatrudnia łącznie ok. 500 pracownikówi posiada 4 nowoczesne zakłady produkcyjne: w Lipnie, Adamowie, Dąbrowie Chełmińskiej oraz Ełku. Produkty firmy sprzedawane są pod
marką Felco, której portfolio obejmuje
mrożone owoce i warzywa, kompozycje
mieszanek warzywnych, zupy, warzywa na patelnię i dania gotowe, przeznaczone zarówno na rynek detaliczny, jak i dla sektora HoReCa. Wszystkie wykorzystywane w procesie produkcji surowce pochodzą z kontrolowanych upraw, a wysoką jakość i bezpieczeństwo zdrowotne mrożonek potwierdzają międzynarodowe systemy HACCP, ISO 9001:2000 oraz British Retail Consortium Global Standard-Food.Kontakt dla prasy:Barbara MatusikEffective Public Relationstel. (022) 822 07 52e-mail:
[email protected]