ßßß
świeży karpwłoszczyzna (bez kapusty)cebula2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiegołyżeczka pieprzu czarnegosól do smakuszczypta cukru3-4 łyżeczki żelatynydo dekoracji: ugotowana marchewka, ugotowane jajka na twardo, natka pietruszkiKarpia oczyścić z łusek, odciąć głowę i płetwy.Rybę pokroić w dzwonki o grubości 2 cm, oprószyć solą i pieprzem.Z głowy wydłubać oczy, porządnie wymyć, wrzucić głowę i płetwy do garnka.Zalać około 1,5-2 litrami wody, dodać posiekaną cebulę, przekrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i łyżeczkę soli.Gotować całość około godziny.Po tym czasie wyjąć głowę i płetwy, a dodać dzwonki ryby.Gotować jeszcze 20 minut, rybę i warzywa wyjąć.Dzwonki ryby ułożyć na talerzu, ozdobić marchewką ugotowaną i pokrojoną w plasterki, natką pietruszki oraz ugotowanym jajkiem na twardo.Wywar przecedzić na sicie, cebulę można przetrzeć do wywaru, dodać szczyptę cukru, można dodać jeszcze pieprzu naturalnego.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody i dodać do podgrzanego wywaru, wymieszać aż się rozpuści.Wywarem zalać rybę (jeśli mamy płytki talerz to stopniowo łyżką dolewać wywar, czekać aż stężeje, znowu dolewać itd.), po wystudzeniu włożyć do lodówki.