Dodatki do galarety drobiowej mogą być różne. Fajnie sprawdza się kukurydza, zielone i czarne oliwki czy świeża czerwona papryka. Jednak ja najbardziej lubię, tą, która ma w sobie jajko, zielony groszek i marchewkę oraz mały zielony akcent w postaci listka natki pietruszki.Składniki:2 duże udka2 małe marchewki2 jajka na twardokilka listków natki pietruszki3 łyżki groszku konserwowysól lub domowa jarzynka5 ziaren czarnego pieprzu3/4 opakowania (50 g) żelatyny1 litr rosołuUdka zalewamy wodą, mocno doprawiamy jarzynką lub solą i gotujemy do miękkości. W połowie gotowania dodajemy obrane marchewki. Przestudzone udka obieramy ze skóry i oddzielamy od kości, a mięso kroimy w drobną kostkę. Jajka na twardo i marchew kroimy na plasterki. W małych pojemnikach lub kubkach układamy: natkę pietruszki, plasterek jajka, marchew, trochę groszku i mięso. W gorącym przecedzonym przez sito rosole rozpuszczamy żelatynę. Lekko przestudzonym wywarem zalewamy mięso z dodatkami. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.