ßßß Cookit - przepis na Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

nazwa

Wykonanie

Święta i sylwester już za nami, ale przed nami karnawał i wiele przyjęć, na które chciałbym zaproponować, jako przystawkę, galaretkę drobiową =)
Galaretkę robi się szybko, jest lekkostrawna i niespecjalnie kaloryczna. Ładnie podana może być ozdobą stołu na przyjęciu.
Bardzo lubię galaretkę drobiową i robię ją w każde święta i nie tylko święta.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:
- 1 litr rosołu drobiowego
- ugotowana pierś kurczaka z rosołu
- 1 opakowanie żelatyny na 1 litr płynu (20 g)
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 1 ugotowana marchew z rosołu
- sól, pieprz
- opcjonalnie ugotowane jajko na twardo
Sposób wykonania:
Rosół przecedzić przez bardzo gęste sito, zagotować i wyłączyć. Wsypać suchą żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Przyprawić lekko solą i pieprzem.
Dno pojemniczków lub małych salaterek wyłożyć niewielkimi porcjami ugotowanej i pokrojonej marchewki i groszku (możemy również dodać cząstki ugotowanych na twardo jajek). Całość przykryć podzielonym mięsem kurczaka.
Zalać wszystko przestudzonym wywarem i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/galaretka-drobiowa.html