Wykonanie
2,5 L
WODY60 DAG (
ŁOPATKA, MOSTEK,
SZPONDER)4O DAG DROBIOWYCH CZĘŚCI
KURCZAKA( UDKA, SZYJA, SKRZYDEŁKA)PĘCZEK
WŁOSZCZYZNY ( 2
MARCHEWKI, 1
PIETRUSZKA, 1 ŚREDNI
POR, PÓŁ
SELERA LUB 1 MAŁY,
NATKA SELERA, KAWAŁEK
KAPUSTY WŁOSKIEJ)1
CEBULANATKA PIETRUSZKISÓL,
PIEPRZ,
LIŚĆ LAUROWY,
ZIELE ANGIELSKIE DO SMAKU

WYKONANIE
Mięso wołowe umyć, zalać zimną
wodą, osolić, gotować ok. 2,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Po 30 minutach dodać
drób i dalej gotować. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone, opłukane warzywa oraz zrumieniona na gazie lub płycie nieobraną
cebulę i
przyprawy i ugotować. Przecedzić rosół do dobrze nagrzanej wazy, doprawić do smaku, dodać pokrojoną
marchewkę, posiekaną
natkę pietruszki.Podawać z
makaronem,
ryżem lub lanym
ciastem lub pasztecikami.
MAKARON DO ROSOŁU20 DAG
MĄKI2
JAJKASÓL DO SMAKUWYKONANIE
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić umyte
jajka, dodać
sól, zagnieść, wyrobić ciasto, rozwałkować cienko i pozostawić do przeschnięcia. Następnie posypać lekko
mąką, zwinąć w rulon szerokości 4-5 cm, krajać
ostrym nożem cienki
makaron (ok. 0,1cm)
makaron, ugotować w osolonej wodzie, po odcedzeniu przelać
wodą.