ßßß Cookit - przepis na ZŁOCISTY ROSÓŁ

ZŁOCISTY ROSÓŁ

nazwa

Wykonanie

2,5 L WODY
60 DAG (ŁOPATKA, MOSTEK, SZPONDER)
4O DAG DROBIOWYCH CZĘŚCI KURCZAKA( UDKA, SZYJA, SKRZYDEŁKA)
PĘCZEK WŁOSZCZYZNY ( 2 MARCHEWKI, 1 PIETRUSZKA, 1 ŚREDNI POR, PÓŁ SELERA LUB 1 MAŁY, NATKA SELERA, KAWAŁEK KAPUSTY WŁOSKIEJ)
1 CEBULA
NATKA PIETRUSZKI
SÓL, PIEPRZ, LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE DO SMAKU
WYKONANIE
Mięso wołowe umyć, zalać zimną wodą, osolić, gotować ok. 2,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Po 30 minutach dodać drób i dalej gotować. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone, opłukane warzywa oraz zrumieniona na gazie lub płycie nieobraną cebulę i przyprawy i ugotować. Przecedzić rosół do dobrze nagrzanej wazy, doprawić do smaku, dodać pokrojoną marchewkę, posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z makaronem, ryżem lub lanym ciastem lub pasztecikami.
MAKARON DO ROSOŁU
20 DAG MĄKI
2 JAJKA
SÓL DO SMAKU
WYKONANIE
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić umyte jajka, dodać sól, zagnieść, wyrobić ciasto, rozwałkować cienko i pozostawić do przeschnięcia. Następnie posypać lekko mąką, zwinąć w rulon szerokości 4-5 cm, krajać ostrym nożem cienki makaron (ok. 0,1cm) makaron, ugotować w osolonej wodzie, po odcedzeniu przelać wodą.
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2012/02/ZLOCISTY-ROSOL.html