Wykonanie
Naprawdę przepyszny pasztet!Wilgotny i bardzo smakowity!W smaku przypomina trochę
rybę faszerowaną, ale jest bardziej aromatyczny!Smakuje wybornie sam w sobie, ale także z dodatkiem
chrzanu lub
sosu tatarskiego.Piekąc pasztet opierałam się na tym przepisie .U waga:Do przygotowania pasztetu można użyć dowolnych
filetów rybnych (a nawet mrożonej
ryby w kostkach). Oczywiście im lepsze będą to gatunki tym smak pasztetu będzie bardziej wykwintny ;)
Składniki: (3 aluminiowe foremki 22×9 cm)około 1,5 kg
filetów rybnych (u mnie były to zamrożone okrawki z
łososia i filety z
okonia nilowego)sok z 1/2
cytryny3-4 duże ząbki
czosnku2 średnie
cebule1 łyżka suszonego cząbru (lub innych ulubionych
ziół, albo dobrej
przyprawy do ryb)
oliwasól i
pieprz2 kromki
razowego chleba1/2 szklanki
mleka (do namoczenia
chleba)3
jaja ugotowane na twardo3
jaja surowe75 g rozpuszczonego
masła1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejpieprz (najlepiej biały) i
sóldo dekoracji:mieszanka
kolorowego pieprzuliście laurowegałązka
rozmarynuWykonanie:
Filety rybne umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć
solą oraz
pieprzem. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy filety włożyć obrane ząbki
czosnku oraz obrane i pokrojone na ósemki
cebule. Całość polać 3-4 łyżkami
oliwy,
sokiem z połowy
cytryny oraz posypać cząbrem (lub innymi ulubionymi
ziołami). Naczynie przykryć pokrywą (lub folią aluminiową) i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.2 kromki
chleba pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w
mleku.W maszynce do
mięsa zmielić upieczone i wystudzone
ryby (uwaga na ewentualne ości!),
cebule, ząbki
czosnku,
jaja ugotowane na twardo oraz namoczony i odciśnięty z nadmiaru
mleka chleb. Dodać przecedzony przez sitko sos z pieczenia ryb,
jaja, tartą
gałkę muszkatołową oraz rozpuszczone
masło. Masę
rybną doprawić do smaku
solą i
białym pieprzem.
Masę
pasztetową przełożyć do jednorazowych aluminiowych foremek (lub foremek wyłożonych papierem do pieczenia). Wierzch udekorować ziarenkami
kolorowego pieprzu, gałązką
rozmarynu, listkami laurowymi i spryskać/skropić
oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, tj. do czasu aż pasztet urośnie i ładnie się przyrumieni. (Uwaga: Po wyjęciu pasztet z powrotem opada.)Podawać
solo lub z
chrzanem albo
sosem tatarskim.Smacznego :)