Wykonanie
Kolejny z pysznych i aromatycznych przepisów na
kurczaka pochodzący z Włoch :). Jest tradycyjnym daniem piknikowym, przygotowywanym we Florencji.
Składniki :czas przygotowania 2 , 5 godz.1 średni
kurczak2
jajka2-3 łyżki przesianej
maki pszennej120 ml
mleka1 ząbek
czosnkuduża garść
natki pietruszki1 gałązka
rozmarynu lub suszony2
listki laurowesok z połowy
cytrynyoliwa z oliweksól,
pieprzOpis wykonania :1.
Kurczaka dzielimy na 8 - 12 części bez skóry (najlepiej oddzielić
mięso od kości skórę i kości zostawiamy na
wywar do zupy :).
Pietruszkę,
rozmaryn i
czosnek drobniutko siekamy.
Listki laurowe kruszymy.2. Kawałki
kurczaka mieszamy z
przyprawami lekko solimy, zalewamy
oliwą i
sokiem z połowy
cytryny. Tak przyrządzone
mięso odstawiamy na 2 godziny.3.
Jaja miksujemy ze szczypta
soli i
pieprzem oraz
maka i
mlekiem i odstawiamy na pół godziny.4.
Kurczaka odsączamy z marynaty, maczamy w cieście i smażymy w głębokim
oleju na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.Smacznego
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy