ßßß
Składniki na 12 porcji:2 kg ośmiornicy4 liście laurowe5 ziarenek pieprzuplastikowa butelka po wodzieSos:sok z jednej cytryny1 ząbek czosnku2 łyżki posiekanej natki pietruszkioliwa z oliweksól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Jak oczyścić ośmiornicę?Najpierw wywijamy "głowę"na drugą stronę, podcinamy wnętrzności i je usuwamy. Wycinamy wszelkie miękkie i twarde części. Później wycinamy oczy i ząb. Wyciskamy od strony głowy lub wyłuskujemy nożem. Dla pewności polecam sprawdzić czy oczy i głowa zostały dokładnie wyczyszczone i usunięte. Płuczemy parę razy pod bieżącą wodą, zwracając szczególną uwagę na przyssawki, w ten sposób mamy ośmiornicę gotową do gotowania.Jak zrobić carpaccio z ośmiornicy?Ośmiornicę wrzucamy na wrzątek. Dodajemy liście laurowe i pieprz. Zanurzamy początkowo tylko końce ramion, w ten sposób się poskręcają. Gotujemy do miękkości, około 60 -70 minut, w zależności jaką ośmiornicę kupiliśmy.
Odcedzamy i pozostawiamy ośmiornicę do przestygnięcia. Z plastikowej butelki odcinamy górną część i wkładamy do środka pokrojoną ośmiornicę w sposób harmonijny, ponieważ będzie stanowić wzór.
Przyciskamy z góry czymś ciężkim. Robimy w naszej plastikowej butelce nożem kilkanaście niewielkich dziur . Przez te dziury wypłynie nadmiar płynów, które pozostały w butelce.
Wstawiamy do zamrażarki na 24 godziny. Po 24 godzinach rozcinamy plastikową butelkę i wyciągamy sprasowaną ośmiornicę. Czekamy aż nasza ośmiornica się rozmrozi. Kroimy na plasterki najlepiej krajalnicą lub nożem. Przed podaniem mieszamy parę łyżek oliwy z sokiem z cytryny, posiekaną natką i ząbkiem czosnku. Dodajemy sól i pieprzu. Układamy carpaccio bezpośrednio na talerzu i polewamy sosem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionOctopus carpaccioIngredients for 12 servings :2 kg of octopus4 bay leaves5 peppercornsplastic water bottleSauce:juice of one lemon1 clove of garlic2 tablespoons chopped parsleyolive oilsalt and pepper to tastePreparation:First of all wash the octopus in running water, remove the mucus. Take out the guts, eyes and beak. Put a pan half filled with water on the heat, bay leaves and black pepper. Bring to boil and put the octopus. Cover the pan with a lid and boil for about an 70 minutes. Let the octopus cool down in the water it was boiled in, or you’ll get a rubber-like substance. Drain and leave to cool octopus . When it has cooled, put it into an empty plastic bottle with its top cut halfway and its bottom pierced. Compressing, that came out excess liquid. We make our plastic bottle with a knife a few small holes. Press the octopus meat in with a hammer so there won’t be any empty pockets, and leave in the freezer for 24 hours. after 24 hours exactly cut a plastic bottle and draw a compressed octopus . We wait until our octopus is defrosted . The product is removed from the bottle. Take the octopus out of the bottle and cut into thin slices. Put in a dish, sprinkle with olive oil mixed with lemon juice and chopped parsley.