Wykonanie
Scroll down for EnglishPierwszy raz carpaccio z
ośmiornicy jadłam w restauracji i muszę przyznać, że był to bardzo efektowny sposób podania
ośmiornicy. Postanowiłam, że jak następny raz
będę robiła u mnie przyjęcie to zaserwuje je moim gościom. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Danie bardzo się spodobało.Carpaccio z
ośmiornicy to danie lekkie. Delikatnie cieniutko pokrojona
ośmiornica rozpływała się w ustach. Prezentuje się niesamowicie i może być serwowana jako przekąska lub jako danie główne.
Składniki na 12 porcji:2 kg
ośmiornicy4
liście laurowe5 ziarenek
pieprzuplastikowa butelka po wodzieSos:sok z jednej
cytryny1 ząbek
czosnku2 łyżki posiekanej
natki pietruszkioliwa z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Jak oczyścić ośmiornicę?Najpierw wywijamy "głowę"na drugą stronę, podcinamy wnętrzności i je usuwamy. Wycinamy wszelkie miękkie i twarde części. Później wycinamy oczy i ząb. Wyciskamy od strony głowy lub wyłuskujemy nożem. Dla pewności polecam sprawdzić czy oczy i głowa zostały dokładnie wyczyszczone i usunięte. Płuczemy parę
razy pod bieżącą
wodą, zwracając szczególną uwagę na przyssawki, w ten sposób mamy
ośmiornicę gotową do gotowania.Jak zrobić carpaccio z ośmiornicy?
Ośmiornicę wrzucamy na wrzątek. Dodajemy
liście laurowe i
pieprz. Zanurzamy początkowo tylko końce ramion, w ten sposób się poskręcają. Gotujemy do miękkości, około 60 -70 minut, w zależności jaką
ośmiornicę kupiliśmy.
Odcedzamy i pozostawiamy
ośmiornicę do przestygnięcia. Z plastikowej butelki odcinamy górną część i wkładamy do środka pokrojoną
ośmiornicę w sposób harmonijny, ponieważ będzie stanowić wzór.
Przyciskamy z góry czymś ciężkim. Robimy w naszej plastikowej butelce nożem kilkanaście niewielkich dziur . Przez te dziury wypłynie nadmiar płynów, które pozostały w butelce.
Wstawiamy do zamrażarki na 24 godziny. Po 24 godzinach rozcinamy plastikową butelkę i wyciągamy sprasowaną
ośmiornicę. Czekamy aż nasza
ośmiornica się rozmrozi. Kroimy na plasterki najlepiej krajalnicą lub nożem. Przed podaniem mieszamy parę łyżek
oliwy z
sokiem z cytryny, posiekaną
natką i ząbkiem
czosnku. Dodajemy
sól i
pieprzu. Układamy carpaccio bezpośrednio na talerzu i polewamy sosem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionOctopus carpaccioIngredients for 12 servings :2 kg of octopus4 bay leaves5 peppercornsplastic water bottleSauce:juice of one lemon1 clove of garlic2 tablespoons chopped parsley
olive oilsalt and pepper to tastePreparation:First of all wash the octopus in running water, remove the mucus. Take out the guts, eyes and beak. Put a pan half filled with water on the heat, bay leaves and black pepper. Bring to boil and put the octopus. Cover the pan with a lid and boil for about an 70 minutes. Let the octopus cool down in the water it was boiled in, or you’ll get a rubber-like substance. Drain and leave to cool octopus . When it has cooled, put it into an empty plastic bottle with its top cut halfway and its bottom pierced. Compressing, that
came out excess liquid. We
make our plastic bottle with a knife a few small holes. Press the octopus meat in with a hammer so there won’t be any empty pockets, and leave in the freezer for 24 hours. after 24 hours exactly cut a plastic bottle and draw a compressed octopus . We wait until our octopus is defrosted . The product is removed from the bottle. Take the octopus out of the bottle and cut into
thin slices. Put in a dish, sprinkle with
olive oil mixed with lemon juice and chopped parsley.