Wykonanie

Temat na czasie –
ŚLIWKI :)Proponowane dzisiaj omlety to tylko „tło” dla wspaniałych gorących, pachnących
śliwek węgierek!Ich smak i apetyczny wygląd zaprzeczają stereotypowi jakoby, aby dobrze zjeść trzeba się mocno napracować ;)Słodkie
śliwki, aromatyczny, delikatnie szczypiący w
język imbir oraz rumowa nuta to naprawdę wspaniała kombinacja!Gorąco polecam :)Składniki: (3-4 małe omlety)omlety:3
jajka (osobno
białka i
żółtka)1 mały (180g)
jogurt naturalny4 czubate łyżki
mąki orkiszowej chlebowej1 czubata łyżka
mąki pszennej razowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaokoło 1/2 szklanki
wody gazowanejszczypta
soli1 łyżka
margaryny (lub delikatnej
oliwy) – do smażeniaGorące
śliwki:2 szklanki przekrojonych na połówki i wypestkowanych
śliwek węgierek1-2 łyżki
syropu z agawy (ilość zależy od „słodkości”
śliwek oraz Waszego smaku)1 łyżka
masła1/2-1 łyżeczki drobno utartego świeżego korzenia
imbiru (najlepiej wcześniej zamrożonego!)1-2 łyżki
rumudodatkowo:
jogurt naturalny lub
twarożek – do podania

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty
soli.
Żółtka wymieszać z
jogurtem. Dodać oba rodzaje
mąki,
proszek do pieczenie oraz 1/4 szklanki
wody gazowanej. Ubić mikserem. Stopniowo dodawać resztę
wody, aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej
śmietany. Dodać ubitą na sztywno pianę z
białek i bardzo delikatnie wymieszać.Omlety smażyć pod przykryciem, na odrobinie tłuszczu (1/4 łyżeczki margaryny/oliwy), na rozgrzanej uprzednio, małej patelni (najlepiej o nieprzywierającej powierzchni), na średnim ogniu. W połowie smażenia obrócić. (Uwaga: Omlety są baaardzo delikatne!)W czasie gdy omlety się smażą przygotować gorące
śliwki. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła. Dodać pokrojone i wypestkowane
śliwki,
syrop z agawy oraz utarty
imbir. Całość podlać
rumem i smażyć na dużym ogniu przez 3-4 minuty, do czasu aż
śliwki będą gorące i pokryte równomiernie cienką warstwą słodkiego sosu (ale nadal utrzymają swój kształt!).Omlety podawać z jogurtem/twarożkiem naturalnym oraz gorącymi
śliwkami.Smacznego :)

Makowych racuszków
Drożdżowych placuszków z
mąki gryczanej
Pełnoziarnistych placuszków z dodatkiem
płatków owsianych
Drożdżowych racuszków tych lub tych .