ßßß Cookit - przepis na ORKISZOWE OMLETY i gorące, imbirowe śliwki

ORKISZOWE OMLETY i gorące, imbirowe śliwki

nazwa

Wykonanie

Temat na czasie – ŚLIWKI :)
Proponowane dzisiaj omlety to tylko „tło” dla wspaniałych gorących, pachnących śliwek węgierek!
Ich smak i apetyczny wygląd zaprzeczają stereotypowi jakoby, aby dobrze zjeść trzeba się mocno napracować ;)
Słodkie śliwki, aromatyczny, delikatnie szczypiący w język imbir oraz rumowa nuta to naprawdę wspaniała kombinacja!
Gorąco polecam :)
Składniki: (3-4 małe omlety)
omlety:
3 jajka (osobno białka i żółtka)
1 mały (180g) jogurt naturalny
4 czubate łyżki mąki orkiszowej chlebowej
1 czubata łyżka mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 1/2 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
1 łyżka margaryny (lub delikatnej oliwy) – do smażenia
Gorące śliwki:
2 szklanki przekrojonych na połówki i wypestkowanych śliwek węgierek
1-2 łyżki syropu z agawy (ilość zależy od „słodkości” śliwek oraz Waszego smaku)
1 łyżka masła
1/2-1 łyżeczki drobno utartego świeżego korzenia imbiru (najlepiej wcześniej zamrożonego!)
1-2 łyżki rumu
dodatkowo:
jogurt naturalny lub twarożek – do podania
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka wymieszać z jogurtem. Dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenie oraz 1/4 szklanki wody gazowanej. Ubić mikserem. Stopniowo dodawać resztę wody, aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać.
Omlety smażyć pod przykryciem, na odrobinie tłuszczu (1/4 łyżeczki margaryny/oliwy), na rozgrzanej uprzednio, małej patelni (najlepiej o nieprzywierającej powierzchni), na średnim ogniu. W połowie smażenia obrócić. (Uwaga: Omlety są baaardzo delikatne!)
W czasie gdy omlety się smażą przygotować gorące śliwki. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać pokrojone i wypestkowane śliwki, syrop z agawy oraz utarty imbir. Całość podlać rumem i smażyć na dużym ogniu przez 3-4 minuty, do czasu aż śliwki będą gorące i pokryte równomiernie cienką warstwą słodkiego sosu (ale nadal utrzymają swój kształt!).
Omlety podawać z jogurtem/twarożkiem naturalnym oraz gorącymi śliwkami.
Smacznego :)
Makowych racuszków
Drożdżowych placuszków z mąki gryczanej
Pełnoziarnistych placuszków z dodatkiem płatków owsianych
Drożdżowych racuszków tych lub tych .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/16/orkiszowe-omlety-i-gorace-pachnace-sliwki