Wykonanie
Na śniadanie nie ma nic lepszego jak świeże bułeczki. Odkąd
mogę upiec je sama to czuję się niezależna - od pogody, lenistwa gdy nie chce mi się pójść do sklepu a poza tym takie domowe smakują o niebo lepiej od kupnych.Przepis na
bułki z
twarożkiem znalazłam TUTAJ , ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie przerobiła odrobinkę. W każdym razie bułeczki robi się bardzo łatwo i są tak pyszne, że bardzo często do nich wracam
składniki:1 op.
drożdży suchych (7g)80 ml ciepłej
wody4 łyżeczki
miodu1 mała łyżeczka
soli1,5 łyżki roztopionego
masła albo
margaryny1 op. 150 g
twarożku wiejskiego1 duże
jajko1 szkl.
mąki graham razowej t. 1850 (szkl. poj. 250ml)ok. 1,5 szkl.
mąki pszennej t. 500do posmarowania: 1
żółtko + 1 łyżeczka
mlekado posypania:
sezamsposób przygotowania:
drożdże wsypałam do lekko ciepłej
wody, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut. Do małego pojemnika blendera wrzuciłam
serek, dodałam
miód, roztopione
masło i wbiłam
jajko - zmiksowałam. Do miski wsypałam obie
mąki i
sól, dodałam
drożdżowy rozczyn i zmiksowaną masę
serkowo-jajeczną, wymieszałam i zagniotłam miękkie ciasto. Właściwie nie wyrabiałam bo lepiło się. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 1,5 w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Zagniotłam je ponownie i oprószonymi
mąką dłońmi podzieliłam na m/w 8 równych części - z każdej uformowałam lekko owalną bułeczkę. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale można po prostu blachę posypać lekko
mąką. Przykryłam bułeczki ściereczką i odstawiłam do napuszenia na ok. 40 min.. Wyrośnięte posmarowałam roztrzepanym z
mlekiem żółtkiem i posypałam
sezamem - można tego nie robić albo użyć innych ziarenek, ale ja uwielbiam
sezam :-)Bułeczki piekłam ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C wstawiając na dno blaszkę z
wodą. Po 15 min. miałam wrażenie, że zanadto się rumienią więc przykryłam je leciutko arkuszem papieru. Do wystudzenia przełożyłam je na kratkę.