Wykonanie
Przepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj. ..
240 ml
mleka120 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
miodu (w oryginale 1 łyżka)55 g
masła1
jajko670 g
mąki pszennej7 g
drożdży suszonych1 ,5 łyżeczki
soliDrożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.Do garnuszka wlać
mleko , dodać
miód i
masło i podgrzewać do momentu , aż
masło się rozpuści.Odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać
mąkę , dodać zawartość garnuszka ,
jajko ,
sól oraz rozpuszczone
drożdże. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez ok. 5 minut. Podzielić na 12-16 części , z każdej formować kulkę, spłaszczać i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem bułeczki można posmarować
mlekiem . Piec 10-12 minut w temp. 200 st.C.