ßßß Cookit - przepis na Bułeczki jednogodzinne

Bułeczki jednogodzinne

nazwa

Wykonanie

Bułeczki upieczone w domu...pycha.. robi się je bardzo szybko..a jakie są smaczne...polecam..Przepis znalazłam u Arabeski ..i po raz drugi użyłam suszonych drożdży .., których wcześniej nie używałam..Moje mylne przekonania co do suchych drożdży się nie potwierdzają..i teraz już częściej będę wykorzystywać suszone..
240 ml mleka
120 ml ciepłej wody
1 łyżeczka miodu (w oryginale 1 łyżka)
55 g masła
1 jajko
670 g mąki pszennej (może być też pełnoziarnista lub mieszana)
7 g drożdży suszonych Wypiekacz
1 i 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.Mleko , miód i masło podgrzewać do momentu , aż masło się rozpuści .Odstawić do wystygnięcia. Do mąki dodać ostudzone mleko z miodem i masłem, jajko , sól oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące. Podzielić na 12-16 części i formować kulki,Spłaszczać i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem i posyp ać dowolnymi ziarnami. Piec 10-12 minut w temp. 200 st.C.
Bułeczki dołączam do sierpniowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach"
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/08/1415bueczki-jednogodzinne.html