Wykonanie
Bułeczki upieczone w domu...pycha.. robi się je bardzo szybko..a jakie są smaczne...polecam..Przepis znalazłam u Arabeski ..i po raz drugi użyłam
suszonych drożdży .., których wcześniej nie używałam..Moje mylne przekonania co do suchych
drożdży się nie potwierdzają..i teraz już częściej
będę wykorzystywać suszone..
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2013_slash_08_slash_1415bueczki-jednogodzinne/l/-118179579.JPG)
240 ml
mleka120 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
miodu (w oryginale 1 łyżka)55 g
masła1
jajko670 g
mąki pszennej (może być też pełnoziarnista lub mieszana)7 g
drożdży suszonych Wypiekacz1 i 1/2 łyżeczki
soliDrożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.
Mleko ,
miód i
masło podgrzewać do momentu , aż
masło się rozpuści .Odstawić do wystygnięcia. Do
mąki dodać ostudzone
mleko z
miodem i
masłem,
jajko ,
sól oraz rozpuszczone
drożdże. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące. Podzielić na 12-16 części i formować kulki,Spłaszczać i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować
mlekiem i posyp ać dowolnymi ziarnami. Piec 10-12 minut w temp. 200 st.C.
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2013_slash_08_slash_1415bueczki-jednogodzinne/l/1003402399.JPG)
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2013_slash_08_slash_1415bueczki-jednogodzinne/l/-808049119.JPG)
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2013_slash_08_slash_1415bueczki-jednogodzinne/l/1783599.JPG)
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2013_slash_08_slash_1415bueczki-jednogodzinne/l/-2088443149.JPG)
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2013_slash_08_slash_1415bueczki-jednogodzinne/l/1455346825.JPG)
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2013_slash_08_slash_1415bueczki-jednogodzinne/l/1398227469.JPG)
Bułeczki dołączam do sierpniowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach"