ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z tysiącem dziur

Naleśniki z tysiącem dziur

nazwa

Wykonanie

czyli...naleśniki marokańskie, przygotowywane w czasie Ramadanu, na śniadanie lub tylko w dni wolne :), z reguły smażone są dość grube i przypominają gąbkę. Dodatkiem do takich naleśników jest stopione masło łączone z miodem. Moje naleśniki są cieniutkie bo takie lubię z dodatkiem limonki i miodu leśnego, są delikatne, lekkie i rozpływają się w ustach, po prostu pycha chociaż trzeba umieć na nie czekać bo czas oczekiwania po przygotowaniu ciasta to aż 2 godziny ale warto bo nawet na drugi dzień są jadalne :)
źródło: "Naleśniki" Martine Lizambard
Składniki:
2 jaja
125ml letniego mleka
200g semoliny
250g mąki pszennej
30g drożdży
1/2 l wody
1/2 łyżeczki soli
50g masłą
200ml miodu płynnego
Przygotowanie:
Rozrabiamy drożdże w letniej wodzie i odstawiamy do wygarowania.
W dużym naczyniu mieszamy mąki z solą, robimy wgłębienie, ubijamy jaja z mlekiem i wlewamy do wgłębienia. Następnie dodajemy drożdże, mieszamy i dodajemy stopniowo wodę by otrzymać jednolite ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Pieczemy na beztłuszczowej patelni tylko po jednej stronie do czasu aż na powierzchni pojawią się liczne dziurki. Polewamy stopionym masłem zmieszanym z miodem bezpośrednio przed podaniem.
Ja dodałam do ciasta startą skórkę z limonki i posypałam nią również wierzch naleśników przed podaniem ale są również pyszne z dżemem porzeczkowym :)
Smacznego :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/02/nalesniki-z-tysiacem-dziur.html