ßßß
źródło: "Naleśniki" Martine LizambardSkładniki:2 jaja125ml letniego mleka200g semoliny250g mąki pszennej30g drożdży1/2 l wody1/2 łyżeczki soli50g masłą200ml miodu płynnegoPrzygotowanie:Rozrabiamy drożdże w letniej wodzie i odstawiamy do wygarowania.W dużym naczyniu mieszamy mąki z solą, robimy wgłębienie, ubijamy jaja z mlekiem i wlewamy do wgłębienia. Następnie dodajemy drożdże, mieszamy i dodajemy stopniowo wodę by otrzymać jednolite ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Pieczemy na beztłuszczowej patelni tylko po jednej stronie do czasu aż na powierzchni pojawią się liczne dziurki. Polewamy stopionym masłem zmieszanym z miodem bezpośrednio przed podaniem.Ja dodałam do ciasta startą skórkę z limonki i posypałam nią również wierzch naleśników przed podaniem ale są również pyszne z dżemem porzeczkowym :)Smacznego :)