Wykonanie
Smaczne i zdrowe bułeczki orkiszowe. Ziarno orkiszu zawiera duże ilości
białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Ponadto orkisz wzmacnia ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, wzmacnia odporność i pełni jeszcze wiele pożytecznych funkcji dla naszego organizmu.
450 g
mąki orkiszowej300 g
mąki pszennej450 ml
wody1,5 łyżki
masła40 g
drożdży1,5 łyżki
miodułyżeczka
solidodatkowo:
jajko + odrobina
mleko (do posmarowania)
płatki orkiszowe (opcjonalnie)Bułeczki Orkiszowe - Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ok. pół szklanki lekko ciepłej
wody wraz z
miodem i ok. 3 łyżkami
mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dobrze wyrabiamy.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 , 5 h).Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 12 części z których formujemy okrągłe bułeczki. Każdą odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach). Odstawiamy na kolejne 30 minut.Następnie bułeczki smarujemy
jajkiem rozbełtanym z ok. 3 łyżkami
mleka i posypujemy
płatkami orkiszowymi.Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut.
źródło inspiracji: kuchennewspomnienia.blogspot.com