ßßß

Smaczne i zdrowe bułeczki orkiszowe. Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Ponadto orkisz wzmacnia ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, wzmacnia odporność i pełni jeszcze wiele pożytecznych funkcji dla naszego organizmu.
450 g mąki orkiszowej300 g mąki pszennej450 ml wody1,5 łyżki masła40 g drożdży1,5 łyżki miodułyżeczka solidodatkowo:jajko + odrobina mleko (do posmarowania)
płatki orkiszowe (opcjonalnie)Bułeczki Orkiszowe - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. pół szklanki lekko ciepłej wody wraz z miodem i ok. 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dobrze wyrabiamy.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 , 5 h).Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 12 części z których formujemy okrągłe bułeczki. Każdą odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach). Odstawiamy na kolejne 30 minut.Następnie bułeczki smarujemy jajkiem rozbełtanym z ok. 3 łyżkami mleka i posypujemy płatkami orkiszowymi.Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut.








źródło inspiracji: kuchennewspomnienia.blogspot.com