Wykonanie
Prosty, smaczny i wielce dekoracyjny deser.Połączenie
czekoladowego biszkoptu na bazie
mąki pełnoziarnistej z
malinami i
bitą śmietaną to gwarancja dobrego smaku i atrakcyjnego kolażu kolorystycznego :)
Składniki: (6 porcji)
Biszkopt kakaowy:2
jajka20 g
cukru40 g
mąki pszennej pełnoziarnistej10 g
kakao½ łyżeczki
kawy rozpuszczalnej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaMargaryna do wysmarowania formyPoncz:½ szklanki świeżego soku z
pomarańczy2 łyżki mocnego
alkoholu (rum/wódka)1 łyżka
likieru owocowegoDodatkowo:1 szklanka
śmietany 30% (musi być mocno schłodzona!)2 łyżeczki
cukruŚwieże
malinySzklane wysokie pucharki/szklanki/kieliszkiŚwieża
mięta do dekoracji
Wykonanie:Upiec
biszkopt. Dno tortownicy o średnicy 20-23 (lub keksówkę o wymiarach 10×30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
margaryną i wysypać
mąką. Mikserem ubić
jajka wraz z
cukrem na jasną, pienistą masę. W misce wymieszać
mąkę z
kakao,
proszkiem do pieczenia oraz
kawą i dodać do ubitych
jajek. Całość delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. (Patyczek wbity w środek ciasta powinien po wyjęciu być suchy.)
Śmietanę wymieszać z
cukrem i ubić mikserem. Wymieszać składniki ponczu. Wystudzony
biszkopt pokroić w kostkę. W pucharkach układać warstwami pokrojony
biszkopt,
bitą śmietanę i
maliny. Każdą warstwę
biszkoptu nasączać ponczem. Deser udekorować listkami świeżej
mięty.Smacznego :)
Moi
Drodzy,Jest to ostatni z przepisów, jakie ukazały się jednocześnie na moim blogu oraz na stronach portalu Wielkie Żarcie w ramach kampanii Codziennie Odmiennie
marki Philips .Poprzednio były to:
Galaretka pomidorowa
Zupa krem
serowo-
porowyWybór szaszłyków na grillaJeśli uważacie, że zaproponowane przeze mnie przepisy warte są polecenia, zachęcam do ich ocenienia (poprzez przyznanie odpowiedniej ilości gwiazdek) na stronach Kampanii Codziennie Odmiennie .Aniado