Wykonanie
19 maja przypada World Baking Day . W tym roku do akcji przystąpiła Polska, a wśród blogów reprezentujących nasz
kraj znalazła się również Eksplozja smaku. Czuję się zaszczycona mogąc być ambasadorką WBD. W tym roku hasłem przewodnim dla WBD jest Bake brave czyli odważne pieczenie. Jeśli zajrzycie na stronę projektu zobaczycie wspaniałe, misterne i fikuśne ciasta blogerek z całego świata. Wszystkie są odważne. Moje ciasto nazywa się Kolorowy zawrót głowy ponieważ piekłam je w marcu kiedy zima wciąż nie odpuszczała a ja byłam spragniona wiosny, słońca i wysokich temperatur. Takie kolorowe ciasto rozweseliło nam tamte smutne dni. Na stronie WBD znajdziecie 100 wspaniałych przepisów i zachęcam Was do wypróbowania tego, który przypadnie Wam do gustu.
Składniki na
biszkopt:125 g
margaryny150 g
cukru170 g
mąki3
jajka3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
mlekaSkładniki na kolorowe pianki:600 ml
śmietanki kremówki5
galaretek o różnych kolorach
Margarynę utrzeć z
cukrem. Kolejno dodawać
jajka.
Mąkę wymieszaną z proszkiem i
kakao dodawać do masy na przemian z
mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30-35 min. Upieczony i wystudzony
biszkopt przekroić na pół.
Galaretki rozpuścić w szklance
wody. Należy to zrobić z godzinnym odstępem, żeby wcześniejsza warstwa zdążyła zastygnąć zanim wylejemy następną.Ubić 125 ml
śmietanki, ale nie na sztywno, dodać tężejącą
galaretkę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na połowę
biszkoptu i wstawić do lodówki. Kiedy masa jest już zastygnięta postąpić tak samo z kolejną warstwą. Wyłożyć drugą połowę
biszkoptu i kolejno wylewać następne warstwy
śmietankowo-
galaretkowe. Wierzch zalać tężejącą
galaretka i wstawić do lodówki.Smacznego:)