ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW i pesto z pietruszki

ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW i pesto z pietruszki

nazwa

Wykonanie

Zupa jest aż słodka od dojrzewających na słońcu pomidorów!
Z premedytacją dodałam tylko minimalną ilość przypraw, tak aby nie zakłócały smaku „czystych pomidorów”. Dzięki temu zupa smakiem bardzo przypomina naszą tradycyjną „Pomidorową”.
W oryginalnym przepisie (tutaj) Autorka podawała ją z parmezanowymi wafelkami . Ja proponuję dodatek natki… tym razem w postaci pesto ;)
Składniki :
10 pomidorów (najlepiej podłużnych, gruntowych, odmiana Lima), przecięte na połówki
1 duża czerwona papryka, pozbawiona nasion i przecięta na ćwiartki
2 średnie czerwone cebule, przecięte na ćwiartki
6 dużych ząbków czosnku, obranych
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
250-500 ml wywaru
Wykonanie :
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Warzywa (pomidory, paprykę, cebule, czosnek) ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Oprószyć dość obficie solą i pieprzem (można także dodać ulubione przyprawy np. bazylię, tymianek…), a następnie spryskać/skropić oliwą z oliwek.
Obie blachy wstawić na raz do piekarnika. Piec 45 minut, do czasu aż warzywa będą lekko przyrumienione. W czasie pieczenia, jeśli warzywa na górnym poziomie będą się zbyt szybko rumienić, zamienić blachy miejscami.
Upieczone warzywa zmiksować wraz z bulionem. Ilość bulionu dostosować do własnych preferencji.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Podawać z jogurtem naturalnym lub parmezanowymi wafelkami lub pesto z pietruszki.
PESTO Z PIETRUSZKI
garść natki pietruszki
1 łyżka tartego parmezanu
1 mały ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki razem zmiksować. Pesto można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/09/12/zupa-z-pieczonych-pomidorow-i-pesto-z-pietruszki