ßßß Cookit - przepis na Lahmacun - turecka pizza

Lahmacun - turecka pizza

nazwa

Wykonanie

Lahmacun
Lahmacun to tradycyjna turecka potrawa, nazywana także turecką pizzą. Składa się z bardzo cienkiego ciasta i mięsno-warzywnego nadzienia. Jest to turecki fast food. My bez problemu możemy przygotować go w domu. Przygotowania lahmacun, jest naprawdę proste.
Składniki(6-8 osób):
Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g drożdży instant
Farsz:
1/2kg mielonego mięsa wołowego (ja zmieliłem pręge wołową)
1/2 czerwonej papryki
1/2 białej papryki
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
pęczek natki pietruszki
łyżeczka kuminu
sół i pieprz do smaku
Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Z mąki, mleka, oleju, soli, cukru i drożdży zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Wszystkie składniki farszu mielimy w malakserze.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C - góra-dół.
Ciasto dzielimy na części i wałkujemy na cienki placki, na nie nakładamy warstwę farszu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 5-10 minut, aż placki się zrumienią.
Wszystkie składniki sosu łączymy.
Lahmacun podajemy z pokruszonym serem feta oraz sosem czosnkowym.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2015/01/lahmacun-turecka-pizza.html