Wykonanie
LahmacunLahmacun to tradycyjna turecka potrawa, nazywana także turecką pizzą. Składa się z bardzo cienkiego ciasta i
mięsno-warzywnego nadzienia. Jest to turecki fast food. My bez problemu możemy przygotować go w domu. Przygotowania lahmacun, jest naprawdę proste.Składniki(6-8 osób):Ciasto:5 szklanek
mąki pszennej1,5 szklanki ciepłego
mleka1/4 szklanki
oleju2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru10 g
drożdży instantFarsz:1/2kg
mielonego mięsa wołowego (ja zmieliłem
pręge wołową)1/2
czerwonej papryki1/2 białej
papryki2
pomidory1
czerwona cebula1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżki
oliwypęczek
natki pietruszkiłyżeczka kuminusół i
pieprz do smaku
Sos czosnkowy:4 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęZ
mąki,
mleka,
oleju,
soli,
cukru i
drożdży zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Wszystkie składniki farszu mielimy w malakserze.Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C - góra-dół.Ciasto dzielimy na części i wałkujemy na cienki placki, na nie nakładamy warstwę farszu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 5-10 minut, aż placki się zrumienią.Wszystkie składniki sosu łączymy.Lahmacun podajemy z pokruszonym
serem feta oraz
sosem czosnkowym.Smacznego!