ßßß
Zupa jest aż słodka od dojrzewających na słońcu pomidorów!Z premedytacją dodałam tylko minimalną ilość przypraw, tak aby nie zakłócały smaku „czystych pomidorów”. Dzięki temu zupa smakiem bardzo przypomina naszą tradycyjną „Pomidorową”.W oryginalnym przepisie (tutaj) Autorka podawała ją z parmezanowymi wafelkami . Ja proponuję dodatek natki… tym razem w postaci pesto ;)Składniki :10 pomidorów (najlepiej podłużnych, gruntowych, odmiana Lima), przecięte na połówki1 duża czerwona papryka, pozbawiona nasion i przecięta na ćwiartki2 średnie czerwone cebule, przecięte na ćwiartki6 dużych ząbków czosnku, obranycholiwa z oliweksól i pieprz1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku250-500 ml wywaru
Wykonanie :Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Warzywa (pomidory, paprykę, cebule, czosnek) ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Oprószyć dość obficie solą i pieprzem (można także dodać ulubione przyprawy np. bazylię, tymianek…), a następnie spryskać/skropić oliwą z oliwek.Obie blachy wstawić na raz do piekarnika. Piec 45 minut, do czasu aż warzywa będą lekko przyrumienione. W czasie pieczenia, jeśli warzywa na górnym poziomie będą się zbyt szybko rumienić, zamienić blachy miejscami.Upieczone warzywa zmiksować wraz z bulionem. Ilość bulionu dostosować do własnych preferencji.Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.Podawać z jogurtem naturalnym lub parmezanowymi wafelkami lub pesto z pietruszki.
PESTO Z PIETRUSZKIgarść natki pietruszki1 łyżka tartego parmezanu1 mały ząbek czosnku1/2 szklanki oliwy z oliweksól i pieprz do smakuWszystkie składniki razem zmiksować. Pesto można przechowywać w lodówce do 3 dni.Smacznego :)