Wykonanie

Zupa jest aż słodka od dojrzewających na słońcu
pomidorów!Z premedytacją dodałam tylko minimalną ilość przypraw, tak aby nie zakłócały smaku „czystych pomidorów”. Dzięki temu zupa smakiem bardzo przypomina naszą tradycyjną „Pomidorową”.W oryginalnym przepisie (tutaj) Autorka podawała ją z parmezanowymi
wafelkami . Ja proponuję dodatek
natki… tym razem w postaci pesto ;)Składniki :10
pomidorów (najlepiej podłużnych, gruntowych, odmiana Lima), przecięte na połówki1 duża
czerwona papryka, pozbawiona nasion i przecięta na ćwiartki2 średnie
czerwone cebule, przecięte na ćwiartki6 dużych ząbków
czosnku, obranych
oliwa z oliweksól i
pieprz1/4 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku250-500 ml
wywaru
Wykonanie :Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Warzywa (
pomidory,
paprykę,
cebule,
czosnek) ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Oprószyć dość obficie
solą i
pieprzem (można także dodać ulubione
przyprawy np.
bazylię,
tymianek…), a następnie spryskać/skropić
oliwą z oliwek.Obie blachy wstawić na raz do piekarnika. Piec 45 minut, do czasu aż warzywa będą lekko przyrumienione. W czasie pieczenia, jeśli warzywa na górnym poziomie będą się zbyt szybko rumienić, zamienić blachy miejscami.Upieczone warzywa zmiksować wraz z
bulionem. Ilość
bulionu dostosować do własnych preferencji.Zupę doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
słodką papryką.Podawać z
jogurtem naturalnym lub parmezanowymi
wafelkami lub pesto z
pietruszki.

PESTO Z
PIETRUSZKIgarść
natki pietruszki1 łyżka tartego
parmezanu1 mały ząbek
czosnku1/2 szklanki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuWszystkie składniki razem zmiksować. Pesto można przechowywać w lodówce do 3 dni.Smacznego :)