ßßß Cookit - przepis na KOTLETY MIELONE Z KASZĄ GRYCZANĄ I SOSEM GRZYBOWYM

KOTLETY MIELONE Z KASZĄ GRYCZANĄ I SOSEM GRZYBOWYM

nazwa

Wykonanie

„Cudze chwalicie, swego nie znacie, Sami nie wiecie, co posiadacie!” pisał w wierszu „Wieś” Stanisław Jachowicz.
Tak można powiedzieć o naszej rodzimej kaszy gryczanej. Pyszna, zdrowa, tania a tak mało popularna…
Wielu osobom kojarzy się głównie z „Zakładami zbiorowego żywienia”, szczególnie z czasów PRL…
Chciałabym chociaż trochę przełamać ten stereotyp i zachęcić Was do ponownego „zaprzyjaźnienia” się z kaszą gryczaną.
Dzisiaj proponuję przepyszne kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej polane kremowym sosem grzybowym. Mniam :)
Uwaga:)
KASZA GRYCZANA – ZALETY
Uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej – bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Zawarta w niej skrobia chłonie niewiele wody, a potem bardzo powoli ją oddaje. Dlatego po ugotowaniu kasza jest bardzo delikatna. Kaszę gryczaną warto polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej.
Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków. Rozdrobniona wypolerowana kasza gryczana zwana krakowską ma mniej składników odżywczych niż tradycyjna. Wykorzystuje się ją do dań słodkich lub miesza z suszonymi grzybami, koperkiem i czosnkiem i podaje jako dodatek do mięsa.
Źródło informacji tutaj .
JAK UGOTOWAĆ KASZĘ GRYCZANĄ NA SYPKO?
Proporcje: 1 część kaszy + 2 części wody
Odmierzyć 1 szklankę kaszy gryczanej.
W garnku zagotować 2 szklanki wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżki oliwy.
Kaszę wsypać do wrzącej wody i gotować na średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż kasza wchłonie około 2/3 płynu. (Mieszać od czasu do czasu.)
Następnie garnek przykryć pokrywką, zestawić z ognia i:
– wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 40 stopni
albo
– nakryć garnek grubym kocem/poduszką
aby kasza wchłonęła resztę wody.
Po około 20-30 minutach kasza jest gotowa do spożycia. Jest idealnie „uprużona” i sypka.
KOTLETY MIELONE
Składniki: (około 10-12 średnich kotletów)
1 kg chudego mięsa mielonego (z indyka, lub wieprzowego, lub mieszanego wieprzowo-wołowego)
1 średnia cebula
1/2 szklanki kaszy gryczanej (po ugotowaniu będzie to mniej więcej 3/4 szklanki)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duże jajko
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki pszennej razowej (opcjonalnie)
oliwa do smażenia
naczynie żaroodporne, najlepiej z pokrywką
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać. (Uwaga: Najszybciej i „bez płaczu” zrobi to za nas blender :)
Mięso mielone wymieszać dokładnie z posiekaną cebulą, ugotowaną kaszą gryczaną, jajkiem, 3 łyżkami oliwy z oliwek i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwaga:)
Wiem, że wiele osób, na czele ze mną, „ma opory” względem próbowania surowego mięsa… Ja doprawiam mięso „na oko” a potem smażę odrobinę na patelni i dopiero próbuję ;) Ma to dodatkową zaletę, bowiem sól jest bardziej wyczuwalna w mięsie po upieczeniu/usmażeniu i w ten sposób zmniejszamy prawdopodobieństwo przesolenia :)
Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety oprószyć mąką razową (opcjonalnie) i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły.
Obsmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni na 30 minut.
Uwaga:)
Po wspomnianej pół godzinie kotlety są gotowe do podania. Jeśli jest taka potrzeba można bez obaw pozostawić je w wyłączonym piekarniku na kolejną godzinę lub nawet dwie. Będą cały czas gorące!
KREMOWY SOS GRZYBOWY
Składniki:
1/2 kg grzybów (pieczarki, maślaki, prawdziwki, kurki… świeże lub mrożone)
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki twarożku śmietankowego (np. Philadelphia light)
3-4 łyżki mleka
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Grzyby umyć i pokroić. (Mrożone najpierw rozmrozić)
Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby i smażyć do czasu aż odparuje z nich cały płyn (około 5-10 minut). Dodać przeciśnięty czosnek, twarożek śmietankowy oraz 2 łyżki mleka. Dusić na średnim ogniu aż do czasu gdy ser się rozpuści i połączy z mlekiem, tworząc kremowy sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodać więcej mleka jeśli sos jest zbyt gęsty.
Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać jako dodatek do mięsa.
Smacznego:)
Na postawie tego przepisu można także przygotować 2 inne dania:
KLOPS Z KASZĄ GRYCZANĄ
Masę mięsną, taką samą jak na wyżej wspomniane kotlety mielone, włożyć do podłużnej foremki (jak na pasztet) wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Na wierzchu ułożyć 2-3 listki laurowe.
Piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni.
Klops podawać pokrojony na plastry, na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno jako „wędlinę”.
Plastry klopsa na gorąco można polać sosem grzybowym, a wersję „zimną” serwować z dodatkiem chrzanu.
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ
Masę mięsną, taką samą jak na wyżej wspomniane kotlety mielone, można wykorzystać jako farsz do gołąbków (tutaj opis jak je formować).
Gotowe gołąbki podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/01/18/kotlety-mielone-z-kasza-gryczana-i-sosem-grzybowym-2