Wykonanie
„Cudze chwalicie, swego nie znacie, Sami nie wiecie, co posiadacie!” pisał w wierszu „Wieś” Stanisław Jachowicz.Tak można powiedzieć o naszej rodzimej
kaszy gryczanej. Pyszna, zdrowa, tania a tak mało popularna…Wielu osobom kojarzy się głównie z „Zakładami zbiorowego żywienia”, szczególnie z czasów PRL…Chciałabym chociaż trochę przełamać ten stereotyp i zachęcić Was do ponownego „zaprzyjaźnienia” się z
kaszą gryczaną.Dzisiaj proponuję przepyszne kotlety mielone z dodatkiem
kaszy gryczanej polane kremowym
sosem grzybowym. Mniam :)Uwaga:)
KASZA GRYCZANA – ZALETYUważana jest za jedną z najzdrowszych
kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo
białka o wysokiej wartości odżywczej – bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto
kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. W przeciwieństwie do innych
kasz nie zakwasza organizmu. Zawarta w niej
skrobia chłonie niewiele
wody, a
potem bardzo powoli ją oddaje. Dlatego po ugotowaniu
kasza jest bardzo delikatna.
Kaszę gryczaną warto polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej.Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i
zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do
kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast
mąki gryczanej do naleśników i wypieków. Rozdrobniona wypolerowana
kasza gryczana zwana krakowską ma mniej składników odżywczych niż tradycyjna. Wykorzystuje się ją do dań słodkich lub
miesza z
suszonymi grzybami,
koperkiem i
czosnkiem i podaje jako dodatek do
mięsa.Źródło informacji tutaj .JAK UGOTOWAĆ
KASZĘ GRYCZANĄ NA SYPKO?Proporcje: 1 część
kaszy + 2 części
wodyOdmierzyć 1 szklankę
kaszy gryczanej.W garnku zagotować 2 szklanki
wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki
soli oraz 1 łyżki
oliwy.
Kaszę wsypać do wrzącej
wody i gotować na średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż
kasza wchłonie około 2/3 płynu. (Mieszać od czasu do czasu.)Następnie garnek przykryć pokrywką, zestawić z ognia i:– wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 40 stopnialbo– nakryć garnek grubym kocem/poduszkąaby
kasza wchłonęła resztę
wody.Po około 20-30 minutach
kasza jest gotowa do spożycia. Jest idealnie „uprużona” i sypka.KOTLETY MIELONESkładniki: (około 10-12 średnich kotletów)1 kg chudego
mięsa mielonego (z
indyka, lub wieprzowego, lub mieszanego wieprzowo-wołowego)1 średnia
cebula1/2 szklanki
kaszy gryczanej (po ugotowaniu będzie to mniej więcej 3/4 szklanki)3 łyżki
oliwy z oliwek1 duże
jajko1 ząbek
czosnku (opcjonalnie)
sól i
pieprz do smaku2 łyżki
mąki pszennej razowej (opcjonalnie)
oliwa do smażenianaczynie żaroodporne, najlepiej z pokrywkąWykonanie:
Cebulę drobno posiekać. (Uwaga: Najszybciej i „bez płaczu”
zrobi to za nas blender :)
Mięso mielone wymieszać dokładnie z posiekaną
cebulą, ugotowaną
kaszą gryczaną,
jajkiem, 3 łyżkami
oliwy z oliwek i przeciśniętym ząbkiem
czosnku. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Uwaga:)Wiem, że wiele osób, na czele ze mną, „ma opory” względem próbowania surowego
mięsa… Ja doprawiam
mięso „na oko” a
potem smażę odrobinę na patelni i dopiero próbuję ;) Ma to dodatkową zaletę, bowiem
sól jest bardziej wyczuwalna w
mięsie po upieczeniu/usmażeniu i w ten sposób zmniejszamy prawdopodobieństwo przesolenia :)Z wymieszanej dokładnie masy
mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z
wodą.)Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy. Kotlety oprószyć
mąką razową (opcjonalnie) i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły.
Obsmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni na 30 minut.Uwaga:)Po wspomnianej pół godzinie kotlety są gotowe do podania. Jeśli jest taka potrzeba można bez obaw pozostawić je w wyłączonym piekarniku na kolejną godzinę lub nawet dwie. Będą cały czas gorące!KREMOWY
SOS GRZYBOWYSkładniki:1/2 kg
grzybów (
pieczarki,
maślaki,
prawdziwki,
kurki… świeże lub mrożone)1 mała
cebula1-2 ząbki
czosnku2 łyżki
twarożku śmietankowego (np.
Philadelphia light)3-4 łyżki
mlekasól i
pieprz do smaku
oliwa z oliwek1 łyżka posiekanej
natki pietruszki do posypania (opcjonalnie)Wykonanie:
Grzyby umyć i pokroić. (Mrożone najpierw rozmrozić)
Cebulę drobno posiekać.Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oliwy. Zeszklić posiekaną
cebulę. Dodać pokrojone
grzyby i smażyć do czasu aż odparuje z nich cały płyn (około 5-10 minut). Dodać przeciśnięty
czosnek,
twarożek śmietankowy oraz 2 łyżki
mleka. Dusić na średnim ogniu aż do czasu gdy
ser się rozpuści i połączy z
mlekiem, tworząc kremowy sos. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz ewentualnie dodać więcej
mleka jeśli
sos jest zbyt gęsty.Posypać posiekaną
natką pietruszki i podawać jako dodatek do
mięsa.Smacznego:)Na postawie tego przepisu można także przygotować 2 inne dania:KLOPS Z
KASZĄ GRYCZANĄMasę
mięsną, taką samą jak na wyżej wspomniane kotlety mielone, włożyć do podłużnej foremki (jak na pasztet) wysmarowanej
oliwą i wysypanej
otrębami. Na wierzchu ułożyć 2-3
listki laurowe.Piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni.
Klops podawać pokrojony na plastry, na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno jako „wędlinę”.Plastry klopsa na gorąco można polać
sosem grzybowym, a wersję „zimną” serwować z dodatkiem
chrzanu.GOŁĄBKI Z
MIĘSEM I
KASZĄ GRYCZANĄMasę
mięsną, taką samą jak na wyżej wspomniane kotlety mielone, można wykorzystać jako farsz do gołąbków (tutaj opis jak je formować).
Gotowe gołąbki podawać z
sosem grzybowym lub
pomidorowym.Smacznego:)