ßßß Cookit - przepis na KURKI W ŚMIETANIE

KURKI W ŚMIETANIE

nazwa

Wykonanie

Kurki są wspaniałe pod każdą postacią! Można je podawać z mięsem, naleśnikami, rybami… „Dogadują” się ze wszystkimi. Dzisiaj w roli „solowej”, (co nie znaczy, że nie wystąpią również w ww. towarzystwie:)
Uwaga:)
Najważniejsze i „najtrudniejsze” jest mycie kurek, tak abyśmy jedząc nie czuli chrzęszczącego w zębach piasku.
Podaję sprawdzony sposób, jakiego nauczyła mnie moja Mama:)
Kurki (również inne grzyby) wrzucamy do dużej miski i posypujemy solą. Zalewamy GOTUJĄCĄ wodą, tak aby grzyby swobodnie pływały.
Grzyby trzymamy w gorącej wodzie przez około 5-10 minut. Kilkukrotnie mieszamy!
W tym czasie nasze grzybki lekko się kurczą, a piasek opada na dno miski.
Na koniec ŁYŻKĄ CEDZAKOWĄ lub SITKIEM zbieramy pływające po powierzchni grzyby. Cały piasek leży na dnie:)
Jeśli grzyby były bardzo brudne, operację możemy powtórzyć dwukrotnie.
Składniki:
2 szklanki kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany kremówki (lub mleka)
1-2 łyżki twarożku śmietankowego (np. Philadelphia; może być także kozi:)
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Kurki dokładnie umyć. Jeśli są bardzo duże, pokroić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Wcisnąć czosnek, a następnie dorzucić kurki i smażyć 3-4 minuty.
Wlać śmietanę i włożyć serek. Dusić grzyby do czasu aż sos zgęstnieje. (Jeśli używamy mleka, dodajemy więcej twarożku, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu.)
Podawać posypane natką pietruszki.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/22/kurki-w-smietanie