ßßß
Kurki są wspaniałe pod każdą postacią! Można je podawać z mięsem, naleśnikami, rybami… „Dogadują” się ze wszystkimi. Dzisiaj w roli „solowej”, (co nie znaczy, że nie wystąpią również w ww. towarzystwie:)Uwaga:)Najważniejsze i „najtrudniejsze” jest mycie kurek, tak abyśmy jedząc nie czuli chrzęszczącego w zębach piasku.Podaję sprawdzony sposób, jakiego nauczyła mnie moja Mama:)Kurki (również inne grzyby) wrzucamy do dużej miski i posypujemy solą. Zalewamy GOTUJĄCĄ wodą, tak aby grzyby swobodnie pływały.Grzyby trzymamy w gorącej wodzie przez około 5-10 minut. Kilkukrotnie mieszamy!W tym czasie nasze grzybki lekko się kurczą, a piasek opada na dno miski.Na koniec ŁYŻKĄ CEDZAKOWĄ lub SITKIEM zbieramy pływające po powierzchni grzyby. Cały piasek leży na dnie:)Jeśli grzyby były bardzo brudne, operację możemy powtórzyć dwukrotnie.Składniki:2 szklanki kurek1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki śmietany kremówki (lub mleka)1-2 łyżki twarożku śmietankowego (np. Philadelphia; może być także kozi:)sól i pieprz do smakuposiekana natka pietruszkiWykonanie:Kurki dokładnie umyć. Jeśli są bardzo duże, pokroić.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Wcisnąć czosnek, a następnie dorzucić kurki i smażyć 3-4 minuty.Wlać śmietanę i włożyć serek. Dusić grzyby do czasu aż sos zgęstnieje. (Jeśli używamy mleka, dodajemy więcej twarożku, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu.)Podawać posypane natką pietruszki.Smacznego:)