Wykonanie
Kurki są wspaniałe pod każdą postacią! Można je podawać z
mięsem, naleśnikami,
rybami… „Dogadują” się ze wszystkimi. Dzisiaj w roli „solowej”, (co nie znaczy, że nie wystąpią również w ww. towarzystwie:)Uwaga:)Najważniejsze i „najtrudniejsze” jest mycie
kurek, tak abyśmy jedząc nie czuli chrzęszczącego w zębach piasku.Podaję sprawdzony sposób, jakiego nauczyła mnie moja Mama:)
Kurki (również inne
grzyby) wrzucamy do dużej miski i posypujemy
solą. Zalewamy GOTUJĄCĄ
wodą, tak aby
grzyby swobodnie pływały.
Grzyby trzymamy w gorącej wodzie przez około 5-10 minut. Kilkukrotnie mieszamy!W tym czasie nasze
grzybki lekko się
kurczą, a piasek opada na dno miski.Na koniec ŁYŻKĄ CEDZAKOWĄ lub SITKIEM zbieramy pływające po powierzchni
grzyby. Cały piasek leży na dnie:)Jeśli
grzyby były bardzo brudne, operację możemy powtórzyć dwukrotnie.Składniki:2 szklanki
kurek1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
śmietany kremówki (lub
mleka)1-2 łyżki
twarożku śmietankowego (np. Philadelphia; może być także kozi:)
sól i
pieprz do smakuposiekana
natka pietruszkiWykonanie:
Kurki dokładnie umyć. Jeśli są bardzo duże, pokroić.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną
cebulkę. Wcisnąć
czosnek, a następnie dorzucić
kurki i smażyć 3-4 minuty.Wlać
śmietanę i włożyć
serek. Dusić
grzyby do czasu aż sos zgęstnieje. (Jeśli używamy
mleka, dodajemy więcej
twarożku, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu.)Podawać posypane
natką pietruszki.Smacznego:)