ßßß
Składniki:200g kurek1-2 łyżki masłamała cebulka1-2 ząbki czosnku1 łyżka gęstej śmietany100 ml kremówki 30%natka pietruszkisól i pieprz do smakusok z cytrynyPrzygotowanie:Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.Cebulę i czosnek drobno posiekać.Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki.Smacznego ;)