Wykonanie
Tak zachwycona przepisem Pauliny postanowiłam go wypróbować.Jak to ja za pierwszym razem zawsze postępuję zgodnie z przepisem choć z małymi modyfikacjami w ilości ;PNie robiłam tego sosu ze 100% składników, kupiłam tylko 200g
kurek więc musiałam jakoś to przeliczyć no i
smakowo mniej posoliłam a więcej popieprzyłam.Tak smakuje moim domownikom ;P
Składniki:200g
kurek1-2 łyżki
masłamała
cebulka1-2 ząbki
czosnku1 łyżka gęstej
śmietany100 ml
kremówki 30%natka pietruszkisól i
pieprz do smaku
sok z cytrynyPrzygotowanie:
Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać.Na dużej patelni roztopić
masło, zeszklić
cebulkę, dodać
czosnek i smażyć jeszcze minutę.Wrzucić na patelnię
kurki i smażyć je na średnim ogniu.
Grzybki zaczną puszczać
wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą
śmietanę. Posypać częścią
natki, wymieszać i smażyć do czasu aż
śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).Na koniec skropić
sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku
solą,
pieprzem.Posypać resztą
natki pietruszki.Smacznego ;)