ßßß
Kasza gryczana z grzybami to było moje odkrycie przed ostatnią Wigilią. Wtedy to wypatrzyłam przepis na nią w jednym z kulinarnych pism.Jest to danie, które kojarzy się mocno z jesienno-zimową aurą.Wygląd samej kaszy gryczanej z grzybami… jest stanowczym zaprzeczeniem jej smaku ;) Można go (=wygląd) zdecydowanie polepszyć jeśli pokusimy się o przygotowanie gołąbków!Składniki:1 szklanka kaszy gryczanej1/2 kg grzybów (borowiki, maślaki, kurki… pieczarki… mogą być także namoczone grzyby suszone)1 średnia cebula1 ząbek czosnkusól i pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Ugotować kaszę gryczaną. Zagotować 2 szklanki osolonej wody. Wlać do niej 1 łyżkę oliwy (dzięki temu kasza nie będzie się kleiła po ugotowaniu). Do gotującej wody wsypać 1 szklankę kaszy gryczanej. Gotować chwilę na średnim ogniu, często mieszając, aż kasza wchłonie połowę wody. Po tym czasie garnek zestawić z ognia, przykryć pokrywką i grubym kocem (poduchą) i odstawić na pół godziny aby kasza się do końca uprażyła. (Uwaga: W tym czasie kasza powinna wchłonąć resztę wody i nabrać miękkości i „sypkości”.)Grzyby umyć i pociąć na plasterki (lub zetrzeć na tarce – jeśli szykujemy farsz do gołąbków). Cebulę drobno posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać pocięte grzyby oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć aż grzyby odparują cały sos.Wymieszać grzyby z kaszą gryczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (Uwaga: Można także dodać natkę pietruszki.)Podawać na gorąco lub użyć jako farszu do gołąbków.Smacznego:)Uwaga: Tutaj przedstawiam kolejne etapy przygotowywania gołąbków:)
Kasza z grzybami będzie także wspaniałym dodatkiem do zrazów wołowych
lub do pieczeni wołowej