Wykonanie
Kasza gryczana z
grzybami to było moje odkrycie przed ostatnią Wigilią. Wtedy to wypatrzyłam przepis na nią w jednym z kulinarnych
pism.Jest to danie, które kojarzy się mocno z jesienno-zimową aurą.Wygląd samej
kaszy gryczanej z
grzybami… jest stanowczym zaprzeczeniem jej smaku ;) Można go (=wygląd) zdecydowanie polepszyć jeśli pokusimy się o przygotowanie gołąbków!Składniki:1 szklanka
kaszy gryczanej1/2 kg
grzybów (
borowiki,
maślaki,
kurki…
pieczarki… mogą być także namoczone
grzyby suszone)1 średnia
cebula1 ząbek
czosnkusól i
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Ugotować
kaszę gryczaną. Zagotować 2 szklanki osolonej
wody. Wlać do niej 1 łyżkę
oliwy (dzięki temu
kasza nie będzie się kleiła po ugotowaniu). Do gotującej
wody wsypać 1 szklankę
kaszy gryczanej. Gotować chwilę na średnim ogniu, często mieszając, aż
kasza wchłonie połowę
wody. Po tym czasie garnek zestawić z ognia, przykryć pokrywką i grubym kocem (poduchą) i odstawić na pół godziny aby
kasza się do końca uprażyła. (Uwaga: W tym czasie
kasza powinna wchłonąć resztę
wody i nabrać miękkości i „sypkości”.)
Grzyby umyć i pociąć na plasterki (lub zetrzeć na tarce – jeśli szykujemy farsz do gołąbków).
Cebulę drobno posiekać. Na
oliwie zeszklić
cebulę. Dodać pocięte
grzyby oraz przeciśnięty
czosnek. Smażyć aż
grzyby odparują cały sos.Wymieszać
grzyby z
kaszą gryczaną. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. (Uwaga: Można także dodać
natkę pietruszki.)Podawać na gorąco lub użyć jako farszu do gołąbków.Smacznego:)Uwaga: Tutaj przedstawiam kolejne etapy przygotowywania gołąbków:)
Kasza z
grzybami będzie także wspaniałym dodatkiem do zrazów wołowych
lub do pieczeni wołowej