Wykonanie
Nie ma takich
grzybów, które nadawałyby się lepiej do duszenia niż
maślaki. Najdłużej trwa oczywiście zbieranie
grzybów, w drugiej kolejności jeśli chodzi o „czasochłonność” jest ich czyszczenie, duszenie trwa stosunkowo krótko, a jedzenie… przysłowiowy „ułamek sekundy”! Są po prostu przepyszne :)Obecne lato sprzyja grzybiarzom i „grzybożercom”. Jest wilgotno i ciepło. Można samemu wybrać się do lasu na grzybobranie, albo nabyć uzbierane już wcześniej przez kogoś innego wspaniałe
kurki,
maślaki czy podgrzybki. O tej
porze roku każdy leśny parking to sezonowy targ
grzybowy ;)Uwaga:)Uduszone
maślaki można zamrażać. U nas tak przygotowane
grzyby pojawiają się
potem na wigilijnym
stole.Składniki:
maślakicebulaczosnekoliwa z oliweksól i
pieprzWykonanie:
Maślaki oczyścić. Z kapeluszy usunąć brązową „skórkę”. Obrane i umyte
grzyby pokroić w paseczki.Na odrobinie
oliwy zeszklić posiekaną drobno
cebulę (ilość zależy od osobistych upodobań; nie może być jej jednak zbyt dużo aby nie „zdominowała” smaku całej potrawy;). Do
cebuli dodać
grzyby i przeciśnięty przez praskę
czosnek (niezbyt dużo!). Dusić ok 20-30 minut często mieszając. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Uwaga: W czasie duszenia
maślaki „puszczą sok” i nie ma potrzeby dolewania
wody! Dzięki temu potrawa będzie bardziej aromatyczna.Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do
mięsa.Smacznego:)
Wszystkim wielbicielom
grzybów polecam także
kurki w
śmietanie