Wykonanie
Niezwykle proste danie z wykorzystaniem
kaszy kukurydzianej , która niestety bardzo rzadko gości na naszych stołach. Może zapomnieliśmy o tej smacznej i bardzo zdrowej
kaszy, może jej nie lubimy, a może po prostu nie mamy pojęcia co z nią zrobić..............?Przyznam się szczerze , że
kasza kukurydziana zagościła na moim
stole na dobre kilka lat temu, kiedy to po raz pierwszy spróbowałam polenty z mięsnym ragu' / z dziczyzny/. Tak bardzo posmakowało mi to danie, że zainteresowałam się możliwościami wykorzystania
kaszy kukurydzianej. A wielkimi znawcami w tej dziedzinie są oczywiście Włosi , dla których polenta jest przysmakiem i tradycyjnie króluje na stołach przez cały okres jesienno-zimowy. Do tej
pory /z dzieciństwa/ kojarzyła mi się tylko z
mlekiem /kukurydzianka/ i na gęsto ze świeżym
masłem..... takie proste danie dla ubogich.W tej chwili wiem , że z
kaszy kukurydzianej można przygotować wiele smacznych dań i deserów.Najbardziej lubię jednak polentę z dodatkiem
sosów mięsnych oraz warzywnych przygotowanych na bazie
pomidorów i
grzybów.Składniki /4 porcje/
300 g drobnej
kaszki kukurydzianej /polenta/400 g świeżych leśnych
grzybów /mieszane/300 g dojrzałych
pomidorów2 ząbki
czosnku100 ml
oliwy z oliwekświeża
bazylia / kilka listków/zielona
pietruszkasól i
pieprz do smakuWykonanie:
- Zagotować 1,5 l.
wody , dodać łyżeczkę
soli.- Do gotującej się
wody wsypywać powoli
kaszę kukurydzianą i mieszając drewnianą łyżką gotować do gęstości / przestrzegać czasu zalecanego przez producenta w zależności od gatunku kaszy/.- Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki
oliwy z oliwek.
- W międzyczasie oczyścić
grzyby i pokroić w plastry lub kostkę.- obrać
czosnek , lekko zmiażdżyć, umyć i pokroić
bazylię i
pietruszkę.- Sparzyć
pomidory, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.- Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać
czosnek ,1 łyżkę drobniutko posiekanej zielonej
pietruszki , delikatnie podsmażyć, dodać
grzyby i mieszając smażyć kilka minut na mocnym ogniu.- podsmażone
grzyby doprawić do smaku
solą ,
pieprzem i dusić na średnim ogniu ok.15 min.- Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą
oliwę, dodać ząbek
czosnku,
pomidory, doprawić do smaku
solą ,
pieprzem i dusić na średnim ogniu ok.8 min./mieszając od czasu do czasu/, dodać
bazylię.-
Grzyby połączyć z
pomidorami, delikatnie wymieszać.- Ugotowaną, gorącą polentę wyłożyć na podłużny półmisek, uformować łyżką wgłębienie ,a tym samym wyższe brzegi tak, aby na środku można było umieścić nadzienie.- Gorący
sos grzybowy nałożyć do wgłębienia polenty, przybrać zieloną
pietruszką i podawać .