Wykonanie
Lekkie, aromatyczne danie
makaronowe z dodatkiem świeżych
pomidorów jest doskonałąpropozycją dla wielbicieli pasty, a również dla tych, którzy go lubią lecz unikają,aby nie przytyć.To dodatki powodują , że
makaron "tuczy"..............
1.Penne alla crudaiolaBardzo trudno było mi zdecydować jakim postem rozpocząć moje długie milczenie. Im dłużejzastanawiałam się tym trudniej było mi wybrać. Dużo się działo przez te wszystkie dni, narobiło siętrochę /a może nawet za dużo /zaległości, notatniki zwiększyły swą objętość, a więc do pracy…..Zdecydowałam jednak, że najłatwiej będzie wprowadzać bieżące przepisy, a archiwum stopniowospróbuję uszczuplać.
Dzisiaj chciałabym/na gorąco/ podzielić się przepisem na bardzo proste danie
makaronowe.
Makarony uwielbiam pod każdą postacią/oczywiście w rozsądnych ilościach/. Crudaiola to po prostu
makaron z dodatkiem surowego sosu , którego podstawowym składnikiem są świeże ,bardzo dojrzałe,soczyste i słodziutkie
pomidory. Chociaż jest do
makaron idealny na lato ,to w pierwszych dniach jesienimożemy podelektować się jeszcze świeżym smakiem
pomidorów - zanim powiemy im addio.Jest to przepis podstawowy, stanowiący bazę do wielu rodzajów
makaronu crudaiola. Wystarczyzmienić kształt
makaronu, dodać kilka składników, a otrzymamy zupełnie nowe ,smaczne i ciekawedanie. Dzisiaj na moim talerzu zagościł
makaron penne, ale jutro przymierzam się do rurek,a
potem spaghetti i …do wyczerpania zapasu
pomidorów.
1.Wersja klasyczna:Składniki:/na 2 osoby160 g
makaronu penne300 g dojrzałych
pomidorów1 ząbek
czosnkukilka listków świeżej
bazyliizielona
pietruszka2-3 łyżki
oliwy extravergine
sól do smaku
pieprz do smakuWykonanie:-
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.- Przełożyć do miski, dodać zgnieciony ząbek
czosnku /w całości, a przed podaniem można usunąć/, drobno pokrojoną
pietruszkę i b
azylię, którą należy „porwać” w palcach.-Doprawić całość
solą i
pieprzem, dodać
oliwę ,wymieszać ipozostawić w chłodnym miejscu na ok. 30-40min.-Pod koniec okresu oczekiwania na połączenie się składników sosu ugotować
makaron al dente,przecedzić i dodać do
pomidorów.-Dokładnie wymieszać i podawać.-
Makaron crudaiola doskonale smakuje również na zimno.