ßßß Cookit - przepis na Crudaiola na pożegnanie lata /w 5 odsłonach/

Crudaiola na pożegnanie lata /w 5 odsłonach/

nazwa

Wykonanie

Lekkie, aromatyczne danie makaronowe z dodatkiem świeżych pomidorów jest doskonałą
propozycją dla wielbicieli pasty, a również dla tych, którzy go lubią lecz unikają,
aby nie przytyć.
To dodatki powodują , że makaron "tuczy"..............
1.Penne alla crudaiola
Bardzo trudno było mi zdecydować jakim postem rozpocząć moje długie milczenie. Im dłużej
zastanawiałam się tym trudniej było mi wybrać. Dużo się działo przez te wszystkie dni, narobiło się
trochę /a może nawet za dużo /zaległości, notatniki zwiększyły swą objętość, a więc do pracy…..
Zdecydowałam jednak, że najłatwiej będzie wprowadzać bieżące przepisy, a archiwum stopniowo
spróbuję uszczuplać.
Dzisiaj chciałabym/na gorąco/ podzielić się przepisem na bardzo proste danie makaronowe.
Makarony uwielbiam pod każdą postacią/oczywiście w rozsądnych ilościach/. Crudaiola to po prostu
makaron z dodatkiem surowego sosu , którego podstawowym składnikiem są świeże ,bardzo dojrzałe,
soczyste i słodziutkie pomidory. Chociaż jest do makaron idealny na lato ,to w pierwszych dniach jesieni
możemy podelektować się jeszcze świeżym smakiem pomidorów - zanim powiemy im addio.
Jest to przepis podstawowy, stanowiący bazę do wielu rodzajów makaronu crudaiola. Wystarczy
zmienić kształt makaronu, dodać kilka składników, a otrzymamy zupełnie nowe ,smaczne i ciekawe
danie. Dzisiaj na moim talerzu zagościł makaron penne, ale jutro przymierzam się do rurek,
a potem spaghetti i …do wyczerpania zapasu pomidorów.
1.Wersja klasyczna:
Składniki:/na 2 osoby
160 g makaronu penne
300 g dojrzałych pomidorów
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
zielona pietruszka
2-3 łyżki oliwy extravergine
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
-Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
- Przełożyć do miski, dodać zgnieciony ząbek czosnku /w całości, a przed podaniem można usunąć/, drobno pokrojoną pietruszkę i b azylię, którą należy „porwać” w palcach.
-Doprawić całość solą i pieprzem, dodać oliwę ,wymieszać i
pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 30-40min.
-Pod koniec okresu oczekiwania na połączenie się składników sosu ugotować makaron al dente,
przecedzić i dodać do pomidorów.
-Dokładnie wymieszać i podawać.
-Makaron crudaiola doskonale smakuje również na zimno.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/09/crudaiola-na-pozegnanie-lata-w-5.html