Wykonanie
Lśniące, soczyste kawałki
mięsa, chrupiące warzywa i intensywny smak połączenia
imbiru,
czosnku,
sosu sojowego i
ostrygowego. Wszystko to zawdzięczam kuchni Dalekiego Wschodu i z tej wdzięczności często po nią sięgam. Lubię zastąpić
ryż makaronem z
kiełków fasoli mung (w Polsce nazywanym „sojowym”), danie wydaje się wtedy jeszcze bardziej soczyste i lżejsze – a to dzięki konsystencji samych nitek i temu, że nieco sosu „wypijają”. Przygotowanie składników jest dość czasochłonne, natomiast samo smażenie przebiega błyskawicznie. Można sobie wyobrazić wersję dla zapracowanych: wcześniej włożyć
kurczaka do marynaty, pokroić
cebulę,
seler i
marchew i przechować je wszystkie w lodówce.Składniki (dla 2-3 osób):marynata:3 łyżki jasnego
sosu sojowego2 łyżki półwytrawnej
marsali lub
sherry1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka startego świeżego
imbiru (lub ¼ łyżeczki suszonego mielonego)450g
piersi kurczaka (dwie pojedyncze)mała garść
grzybów mun1 średnia
cebula (pokrojona w piórka)1 łodyga
selera naciowego (pokrojona w dwucentymetrowe słupki)1
marchew (pokrojona w dwucentymetrowe słupki)1 łyżeczka posiekanego
czosnku1 łyżka
oleju2 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżka
sosu ostrygowego200 ml
bulionu1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej200g
makaronu z
fasoli mung – cienkie
nitkiKurczaka pokroić w paseczki o grubości ok. 3 mm.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, dołożyć
kurczaka, dokładnie połączyć z marynatą. Odstawić na czas przygotowywania innych składników, bądź na 30 minut.
Grzyby zalać wrzątkiem, moczyć 15 minut, po czym gotować je w płynie z moczenia przez minut 10. Odcedzić, pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka,
seler i
marchewkę w dwucentymetrowe słupki.
Czosnek drobno posiekać.
Mąkę wymieszać z
bulionem (nie może być wrzący).
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można go moczyć o minutę krócej), odcedzić, odstawić.Mocno rozgrzać głęboką patelnię o grubym dnie lub woka. Wlać
olej.Nie zmniejszając ognia wrzucić
mięso; ciągle mieszając smażyć, aż znikną surowe ciemniejsze powierzchnie. Smażyć jeszcze kilkanaście sekund.Dodać
cebulę,
seler,
marchew,
czosnek,
grzyby,
sos sojowy i
ostrygowy, bez przerwy mieszać przez kilka sekund.Przemieszać
bulion z
mąką, dolać na patelnię, od razu wymieszać. Gdy sos się zagotuje – posmakować; w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę
sosu sojowego lub
ostrygowego.Dodać
makaron, wymieszać, podgrzewać jeszcze kilka sekund.Zdjąć z ognia, podawać od razu, posypując posiekaną
dymką lub grubszym
szczypiorem.