Wykonanie
Ten przepis mam zapisany na blogu od grudnia 2010 roku. Wpisałam go sobie od razu jako notkę, żeby na pewno je zrobić. Szczerze mówiąc nie pamiętam już nawet skąd przepis pochodzi. Podejrzewam, że z jakiejś gazety, ale czy na pewno? Co roku, w okolicach Bożego Narodzenia obiecuję sobie, że tym razem je zrobię. Tym razem nareszcie mi się udało. Okazało się, że pierożki są bardzo smaczne. Musiałam dodać więcej płynów niż w oryginalnym przepisie. Trochę się obawiałam, czy ciasto wyjdzie dobre, ale po wyrastaniu stało się miękkie i pulchne. Z podanej porcji wyszło mi około 25 sporych pierogów, plus zostało mi ciasta na jedną bułeczkę (swoją
drogą też smaczną). Polecam jako alternatywę do uszek.

Składniki:500 g
mąki100 g
suszonych borowików lub 250 g
pieczarek7 g
drożdży instant1 łyżka
cukru170 ml
mleka5 łyżek gęstej
śmietany1
żółtkoszczypta
soli500 g
kiszonej kapusty3
cebule1 łyżka
masłasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa2
jajkabułka tarta (2 -3 łyżki)ziarnka
kminku (opcjonalnie)Wykonanie:
Mąkę przesiać. Namoczone na noc
grzyby ugotować w tej samej wodzie, ostudzić i posiekać. Jeżeli używamy
pieczarek nie moczymy ich, tylko kroimy i podduszamy z
cebulą.
Drożdże wymieszać z
cukrem i 50 ml
mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Połączyć z
mąką, dodać
śmietaną, resztę
mleka (stopniowo podczas mieszania),
żółtko,
sól i zagnieć ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Kapustę poszatkować, zalać małą ilością
wody i gotować do miękkości aż
woda się wygotuje (ja gotowałam moją w szybkowarze, a
potem odsączyłam
wodę i wydusiłam ją dokładnie z
kapusty). Dodać
grzyby i pokrojoną i podsmażoną na
maśle cebulę, zmielić lub bardzo drobno posiekać farsz. Przyprawić go do smaku
solą,
pieprzem i gałką. Wbić 1
jajko i dodać tyle
tartej bułki aby masa była gęsta (u mnie 2 - 3 łyżki). Ciasto rozwałkować. Filiżanką wycinać kółka. Na środku każdego kółka układać porcję farszu i skleić brzegi. Posmarować pierogi roztrzepanym
jajkiem i posypać
kminkiem. Piec 25 minut w 180 stopniach.
