Wykonanie

Pyszne, lekkie, delikatne, pachnące
czarnuszką paszteciki z nadzieniem
pieczarkowym. Idealne na gorąco do czerwonego barszczyku, a na zimno - to świetna przekąska. Doskonale się mrożą, także można zrobić zapas i wyjmować po kilka w razie potrzeby. Nie podaję ilości pasztecików, bo zależy to od ich wielkości, ale z tej porcji
mąki jest to całkiem spora ilość. Podana ilość
pieczarek jest na styk, jeśli lubisz bardzo dużą ilość nadzienia zwiększ ilość
grzybów. Paszteciki w w większych gabarytach to świetna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu!

Składniki na ciasto:250 g
mąki orkiszowej jasnej125 ml
mleka2 łyżki
masła1
żółtko1
jajko1 łyżeczka
cukru3/4 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
drożdży instantczarnuszkaSkładniki na farsz:500 g
pieczarek1
cebulatłuszcz
sól,
pieprzWykonanie:
masło podgrzać w garnuszku z
mlekiem. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, błyszczące ciasto. Przykrytą miskę odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
pieczarki pokroić w plasterki, dodatkowo przesiekać. Na gorącej patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, dodać posiekane
pieczarki i dusić do odparowania
wody. Na końcu mocno doprawić
solą i
pieprzemwyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy na kształt prostkąta. Rozsmarować połowę farszu
pieczarkowego i zwinąć roladę wzdłuż szerszego
boku. Ułożyć zwinięciem do dołu i pociąć na 3-4 cm kawałki. To samo powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. Paszteciki posmarować pozostałym rozmąconym
białkiem jaja, posypać
czarnuszką. Piec w 200`C 15-20 minutSMACZNEGO !