Wykonanie
To ciasto zrobiłam moja teściowa, na imieniny. Niby nie lubię ciast z kremem, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kolejny kawałek. Polecam, nie tylko na imieniny. Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji.

Składniki:Ciasto:6
jajek1 szklanka
cukru3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia (opcjonalnie)2 łyżki
oleju1 łyżka
wodyMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek2
galaretki jasne (np
cytrynowe)1 łyżka
masłaMasa budyniowa:0,5 l
mleka0,5 szklanki
cukru p2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej250 g
masłaPolewa:100 g
gorzkiej czekolady0,5 łyżki
masła2 łyżki
wodyDo posypania:
płatki migdałowe /
wiórki kokosowe /
skórka pomarańczowaWykonanie:Formę 40x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno stopniowo dodając
cukier.
Żółtka wymieszać z
olejem i
solą i dodawać do
białek. Nie przerywać ubijania. Dodać przesiane
mąki,
kakao i proszek (jeżeli używamy). Delikatnie wymieszać dodając łyżkę
wody. Przelać do przygotowanej formy i piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut.
Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.Przygotować masy.
Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić razem z
masłem. Do ciepłych dodać
galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Poddusić jeszcze przez chwilę, aż
galaretki dobrze się rozpuszczą. Odstawić, aż masa delikatnie stężeje.Przygotować masę budyniową.
Mąkę i
żółtka rozmieszać w szklance
mleka. Resztę
mleka zagotować z
cukrem. Do gotującego wlewać rozmieszaną mieszankę
mleczno - jajeczną i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu, aż
budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć. Dodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować. Przełożyć ciasto. Na dno kłaść jeden blat
biszkoptu. Na to masę
jabłkową, następnie budyniową. Na wierzch drugi
biszkopt.Przygotować
polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli
wodnej i bardzo dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Posypać
płatkami migdałowymi, wiórkami lub
skórką pomarańczową.