Wykonanie
Pyszne było...dawno robione...
biszkopt ,
jabłka i pianka z
mleka skondensowanego..
Biszkopt:4
jajka½ szkl.
mąki pszennej½ szkl.
mąki ziemniaczanej¾ szkl.
cukru2 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoMasa
jabłkowa:1,5 kg
jabłek1 łyżka
masła1
galaretkaPtasie mleczko:1
galaretka1 szkl.
wody1 szkl.
mleka skondensowanegoOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo
cukier. Dalej miksując, dodać po jednym
żółtku.W miseczce wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać
wodę. (Dodając
mąkę i
wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić na dwie części.Do jednej dodać
kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i
kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę.
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać
masło i
galaretkę [ suchą -bez rozrabiania].Wymieszać , lekko przestudzić i wyłożyć na jeden placek
biszkoptu.
Galaretkę rozrobić w 1 szkl.
wody.
Mleko skondensowane ubić, pod koniec dodając tężejącą
galaretkę .Wyłożyć na masę
jabłkową .Przykryć drugim plackiem
biszkoptowym i odstawić do stężenia mas.Dowolnie udekorować.


