Wykonanie
Bardzo
kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym oraz
jabłkami z
galaretką - recepturę na Kilimandżaro znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam!

Składniki:
Biszkopt:8
jajek1 szklanka
cukru6 łyżek
mąki pszennej4 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:prażone
jabłka (1,2 litra)2
galaretki cytrynoweMasa budyniowa:1/2 litra
mleka1/2 szklanki
cukru2
żółtka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 kostka
masłaSposób wykonania:1. Przygotować ciasto
biszkoptowe: ubić
białka, dodać
cukier,
potem żółtka, a na końcu stopniowo
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.2.
Jabłka dobrze rozgrzać, wsypać
galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.3. Większą część
mleka zagotować z
cukrem, wlać mieszankę pozostałego
mleka z
mąkami i
żółtkami, ugotować
budyń. Ostudzić.
Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny
budyń.4. Przełożyć ciasto (od dołu):
biszkopt - masa
jabłkowa - krem budyniowy -
biszkopt5. Na wierzch wyłożyć polewę, ozdobić wedle uznania.Smacznego!!!