Wykonanie
Najprostsza szarlotka jaką znam. Wykonanie jej jest szybkie, choć trochę rozciągnięte w czasie, ze wzgledu na schładzanie kruchego ciasta w lodówce. Ale lubię takie etapowe robienie wypieków. Ciasta z
jabłkami piekę teraz dość często ze względu na pojawiające się systematycznie pod moimi jabłoniami spady. Przerabiam również
jabłka do słoików, ale to temat na inną okazję.Przepis na szarlotkę pochodzi z miesięcznika "Ciasta domowe" nr 172.

Składniki ciasta kruchego :3 szklanki
mąki pszennej¾ szklanki
cukru250 g
masła2
żółtka1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki masy
jabłkowej :1800g
winnych jabłek1 szklanka
cukru1 op.
galaretki cytrynowejWykonanie ciasta kruchego :
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone
masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z
mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. ¹⁄³ część ciasta dajemy do zamrażalnika, pozostałą do chłodziarki na ok. 1 godz.Wykonanie masy
jabłkowej :Obrane
jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sok odciskamy, ale tak umiarkowanie. Dodajemy
cukier,
galaretkę i dokładnie mieszamy.Wykonanie szarlotki :Większą część ciasta tą z chłodziarki wykładamy do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy mase
jabłkową. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i przykrywamy nim masę
jabłkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 60 minut. Przestudzoną szarlotkę posypujemy
cukrem pudrem.
