Wykonanie
Nie wiem czego spodziewałam się po tym przepisie, ale na pewno czegoś więcej. Bo w końcu ze świetnej strony, bo genialne
przyprawy. A okazało się inaczej. Kiedy spróbowałam pod koniec gotowania, smak był nijaki. Brakowało? Sama nie wiem czego. Dodałam
pomidora, który trochę uratował sytuację, ale bez przesady (w końcu to już nie są te prawdziwie letnie
pomidory). No dobrze,
będę sprawiedliwa - synowi smakowało.Ponieważ przepis pochodzi z Indii, dodaję go do akcji Ireny i Andrzeja .
Składniki:2 x 410g puszki
fasoli czarne oczko (dałam
fasolę ze słoika)1 łyżka kuminu1 łyżka nasion
kolendry1 łyżeczka nasion
kopru¼ łyżeczki nasion
kozieradki1cm kory
cynamonu½ - 2 łyżeczki
płatków chili4 łyżki
oleju z
orzechów ziemnych1 łyżeczka czarnej
gorczycy10 świeżych listków
curry1 średnia
cebula, posiekana2 ząbki
czosnku, zmiażdżone5cm kawałek świeżego
imbiru, utarty
sól550 ml
wody2 łyżki
kolendry2 łyżki świeżego
kokosa (opcjonalnie, ale nie używać wiórków)
Wykonanie:
Fasolkę odcedzić i opłukać. Lekko rozgnieść widelcem. Kumin,
kolendrę,
koper i
cynamon włożyć do garnka z grubym dnem. Prażyć na średnim ogniu często mieszając, aż
przyprawy zaczną zmieniać kolor i nabiorą aromatu (uwaga, aby ich nie przypalić).
Przyprawy zmielić w młynku i dodać zmiażdżone
płatki chili.Rozgrzać
olej na średnik ogniu. Dodać
gorczycę i liście
curry (użyłam pasty). Natychmiast zdjąć z ognia, przykryć i pozwolić, aby
przyprawy zaczęły skwierczeć.Garnek ponownie postawić na ogniu, dodać
cebulę i zezłocić. Dodać
imbir,
czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać
fasolę, zmielone
przyprawy,
sól i
wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 minut. Udekorować liśćmi
kolendry, świeżym
kokosem i podawać z
ryżem.
/wydrukuj przepis/