ßßß
Składniki:2 x 410g puszki fasoli czarne oczko (dałam fasolę ze słoika)1 łyżka kuminu1 łyżka nasion kolendry1 łyżeczka nasion kopru¼ łyżeczki nasion kozieradki1cm kory cynamonu½ - 2 łyżeczki płatków chili4 łyżki oleju z orzechów ziemnych1 łyżeczka czarnej gorczycy10 świeżych listków curry1 średnia cebula, posiekana2 ząbki czosnku, zmiażdżone5cm kawałek świeżego imbiru, utartysól550 ml wody2 łyżki kolendry2 łyżki świeżego kokosa (opcjonalnie, ale nie używać wiórków)
Wykonanie:Fasolkę odcedzić i opłukać. Lekko rozgnieść widelcem. Kumin, kolendrę, koper i cynamon włożyć do garnka z grubym dnem. Prażyć na średnim ogniu często mieszając, aż przyprawy zaczną zmieniać kolor i nabiorą aromatu (uwaga, aby ich nie przypalić). Przyprawy zmielić w młynku i dodać zmiażdżone płatki chili.Rozgrzać olej na średnik ogniu. Dodać gorczycę i liście curry (użyłam pasty). Natychmiast zdjąć z ognia, przykryć i pozwolić, aby przyprawy zaczęły skwierczeć.Garnek ponownie postawić na ogniu, dodać cebulę i zezłocić. Dodać imbir, czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać fasolę, zmielone przyprawy, sól i wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 minut. Udekorować liśćmi kolendry, świeżym kokosem i podawać z ryżem.
/wydrukuj przepis/