ßßß


Ale wróćmy do słodyczy. Przeszliśmy większość deptaku, zaglądaliśmy w każde menu i tortu nie było. Wreszcie jakiś kelner się nam nami zlitował i bardzo łamaną angielszczyną (Węgrzy generalnie nie rozmawiają w tym języku - przynajmniej w tym rejonie, gdzie my byliśmy) powiedział nam w któej restauracji serwują ten tort. Kiedy tam dotarliśmy czekała na nas niespodzianka. Tort w kawłkach był już wyprzedany, mogliśmy kupić jedynie w całości. (Mieliśmy ogromne problemy w dogadaniu się i gdyby nie jedna z klientek, która zaoferowała pomoc, w życiu nie dowiedzielibyśmy się dlaczego nie chcą nam sprzedać tortu, który stoi za ladą). Na szczęście były Mignony. Zamówiliśmy z mężem po jednym, dzieci chciały lody. Kiedy myszki pojawiły się na naszym stoliku zabraliśmy się do konsumpcji. Dodam, że kocham słodycze, mogę zjeść tabliczkę czekolady na raz. Jednak ta mysz to już przesada - tak słodkiego deseru jeszcze nie jadłam. Do tego wcale nie było to smaczne. Małżonek zostawił ogon swojej myszy, a ja zmusiłam się do zjedzenia całej (czego do tej pory żałuję).
Totalnie zasłodzeni postanowiliśmy wrócić na parking. W drodze do samochodu zobaczyliśmy jednak kolejną cukiernię. Zapytaliśmy i niespodzianka. Pani kelnerka, studentka 5 roku, mówiąca bardzo przyzwoicie po angielsku, powiedziała, że tort się skończył, ale zadzwoni do szefowej i zobaczy co da się zrobić. Za niecałe 20 minut tort wylądował na naszych stolikach. Wyglądał cudnie. A smak? Dużo mniej słodki od mignonów, ale czy wart tego całęgo zachodu? Chyba niekoniecznie. Dobry, ciekawy, ale bez rewelacji. Mimo wszystko podaję przepis, który znalazłam na necie (przepis nie jest przeze mnie wypróbowany, na zdjęciach tort z debreczyńskiej cukierni).
ŹródłoSkładniki na 16 porcji:CIASTO:● 6 jajek● 6 łyżek cukru waniliowego● 6 łyżek mąkiKREM:● 20 dag kawy● 25 dag cukru● 5 dag kakao● pół laski wanilii● 25 dag masłaKARMEL:● 10 dag cukru● 5 dag masłaWykonanie:Ciasto:żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Powoli, łyżeczka po łyżeczce, wsypywać mąkę. Dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.■ W tortownicy wyłożonej natłuszczonym pergaminem upiec 6-8 cienkich krążków. Każdy krążek piec około 15 minut w temp. 200°C.Krem:zaparzyć mocną kawę, dodać kakao (lub czekoladę), cukier i wanilię. Gotować, aż zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawiają się pęcherze, krem jest gotowy. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać masło i utrzeć na gładką masę.Kremem (trochę odłożyć) smarować cienko krążki ciasta, nakładając kolejno jeden na drugi, przycisnąć. Boki wyrównać nożem.Karmel:cukier rozpuścić w 150 ml wody na małym ogniu. Zwiększyć płomień, nie mieszać i gotować, aż syrop zbrązowieje. Dolać trochę wody, wymieszać, żeby syrop się rozpuścił, dodać masło i odparować. Karmel musi zgęstnieć tak, by po ostygnięciu nie twardniał całkowicie.Odłożony krążek ciasta pokroić na 16 jednakowych trójkątów. Każdy szybko polać karmelem. Na obwodzie tortu wycisnąć 16 kulek z odłożonego kremu i oprzeć na nich ukośnie trójkąty pokryte karmelową glazurą.