ßßß Cookit - przepis na Tort Dobosza

Tort Dobosza

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 250 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier waniliowy 6 łyżek stołowych
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
kawa 20 gramów
cukier 250 gramów
kakao 50 gramów
laska wanilii 0,5 sztuk
masło 250 gramów
cukier 100 gramów
masło 50 gramów
Wykonanie:
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, połączyć z powoli dosypywana mąką. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. W tortownicy wyłożonej natłuszczonym pergaminem upiec 6-8 cienkich krążków. Każdy krążek piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
Krem: zaparzyć mocna kawę, dodać kakao, 250g cukru i wanilię. Gotować na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherze, krem jest gotowy. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać 250g masła i utrzeć na gładką masę.
Kremem (trochę odłożyć) smarować cienko krążki ciasta, nakładając kolejno jeden na drugi, przycisnąć. Boki wyrównać nożem.
Karmel: na małym ogniu rozpuścić 100g cukru w 150 ml wody. Zwiększyć ogień, nie mieszać, gotować, aż syrop zbrązowieje. Dolać trochę wody, wymieszać, żeby syrop się rozpuścił, dodać 50g masła i odparować. Karmel musi zgęstnieć tak, by po ostygnięciu nie twardniał całkowicie.
Odłożony krążek ciasta pokroić na 16 jednakowych trójkątów. Każdy szybko polać karmelem. Na obwodzie tortu wycisnąć 16 kulek z odłożonego kremu, oprzeć na nich ukośnie trójkąty ciasta, pokryte glazura karmelową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Węgierska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11123/Tort-Dobosza