Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 250 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier waniliowy 6 łyżek stołowych
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
kawa 20 gramów
cukier 250 gramów
kakao 50 gramów
laska wanilii 0,5 sztuk
masło 250 gramów
cukier 100 gramów
masło 50 gramówWykonanie:Ciasto:
żółtka utrzeć z
cukrem pudrem do białości, połączyć z powoli dosypywana
mąką. Dodać ubitą na sztywno pianę z
białek i delikatnie wymieszać. W tortownicy wyłożonej natłuszczonym pergaminem upiec 6-8 cienkich krążków. Każdy krążek piec ok. 15 minut w 200 stopniach.Krem: zaparzyć mocna
kawę, dodać
kakao, 250g
cukru i
wanilię. Gotować na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherze, krem jest gotowy. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać 250g
masła i utrzeć na gładką masę.Kremem (trochę odłożyć) smarować cienko krążki ciasta, nakładając kolejno jeden na drugi, przycisnąć. Boki wyrównać nożem.Karmel: na małym ogniu rozpuścić 100g
cukru w 150 ml
wody. Zwiększyć ogień, nie mieszać, gotować, aż
syrop zbrązowieje. Dolać trochę
wody, wymieszać, żeby
syrop się rozpuścił, dodać 50g
masła i odparować. Karmel musi zgęstnieć tak, by po ostygnięciu nie twardniał całkowicie.Odłożony krążek ciasta pokroić na 16 jednakowych trójkątów. Każdy szybko polać karmelem. Na obwodzie
tortu wycisnąć 16 kulek z odłożonego kremu, oprzeć na nich ukośnie trójkąty ciasta, pokryte glazura karmelową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WęgierskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: