ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 250 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 6 sztukcukier waniliowy 6 łyżek stołowychmąka tortowa 6 łyżek stołowychkawa 20 gramówcukier 250 gramówkakao 50 gramówlaska wanilii 0,5 sztukmasło 250 gramówcukier 100 gramówmasło 50 gramówWykonanie:Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, połączyć z powoli dosypywana mąką. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. W tortownicy wyłożonej natłuszczonym pergaminem upiec 6-8 cienkich krążków. Każdy krążek piec ok. 15 minut w 200 stopniach.Krem: zaparzyć mocna kawę, dodać kakao, 250g cukru i wanilię. Gotować na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherze, krem jest gotowy. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać 250g masła i utrzeć na gładką masę.Kremem (trochę odłożyć) smarować cienko krążki ciasta, nakładając kolejno jeden na drugi, przycisnąć. Boki wyrównać nożem.Karmel: na małym ogniu rozpuścić 100g cukru w 150 ml wody. Zwiększyć ogień, nie mieszać, gotować, aż syrop zbrązowieje. Dolać trochę wody, wymieszać, żeby syrop się rozpuścił, dodać 50g masła i odparować. Karmel musi zgęstnieć tak, by po ostygnięciu nie twardniał całkowicie.Odłożony krążek ciasta pokroić na 16 jednakowych trójkątów. Każdy szybko polać karmelem. Na obwodzie tortu wycisnąć 16 kulek z odłożonego kremu, oprzeć na nich ukośnie trójkąty ciasta, pokryte glazura karmelową.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WęgierskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: