Wykonanie
Ciasteczka, które są pyszne i na dodatek bardzo ładnie wyglądają. Z uwagi na rodzaj ciasta i konieczność chłodzenia, nie nadają się na szybkie zaspokojenie słodkiego małego głoda :), ale następnym razem muszę rozważyć upieczenie podwójnej porcji. Ta zniknęła stanowczo zbyt szybko :)SKŁADNIKI: (około 30
ciastek)200 g zimnego
masła2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2
żółtkacukier waniliowy3 łyżki
kakaoWymieszać
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy. Dodać
żółtka i zimne
masło, szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać
kakao i wymieszać. Rozwałkować jasne ciasto na kształt prostokąta (najlepiej na folii spożywczej), na drugim kawałku folii rozwałkować prostokąt ciemnego ciasta podobnej wielkości, co ciasto jasne. Nałożyć jeden prostokąt na drugi, zwinąć w rulon. Odstawić do lodówki na godzinę. Pokroić ciasto na plasterki grubości 0.5 cm, poukładać je z odstępami na blasze do pieczenia.Piec w temperaturze 170C (termoobieg) około 12-15 minut.SMACZNEGO :)