ßßß
Przepis pochodzi z książki: Drożdżowe Wypieki, Małgorzaty Zielińskiej/ok. 16 drożdżówek/Ciasto:500 g mąki pszennej (ja użyłam ok. 600 g, gdyż moje ciasto było zbyt luźne, L, ja też k.)20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)40 g cukru2 jajka50 g masła lub 1/2 szklanki oleju1 szklanka mlekaszczypta soliNadzienie:400 g białego sera3 łyżki cukru pudru1 żółtko1 łyżka cukru waniliowegoDo posmarowania: roztrzepane jajkoZrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h., aż podwoi swoją objętość.Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnieć je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.Wersja z jabłkami:Ciasto robiłam z połowy porcjiNadzienie:3 jabłka1 łyżka cukru1/4 łyżeczki mielonych goździków1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki, lub mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię i lekko poddusić. Posypać przyprawami i cukrem, wymieszać i ostudzić.Z wyrośniętego ciasta uformować 9 lub 8 bułeczek, w środek każdej nałożyć porcję jabłek i zakleić. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec tak jak drożdżówki z serem.
/wydrukuj przepis/