ßßß
W celu zagospodarowania reszty fig, powstało szybkie weekendowe ciasto . Tak jak pisałam à propos poprzedniego deseru – klik, i tym razem inspiracją były smaki naszego ulubionego dżemu pomarańczowo-figowego z cynamonem .Jako bazę wykorzystałam przepis na duńskie ciasto kardamonowe z jabłkami i dodatkowo przygotowałam syrop / sos pomarańczowy, podobny jak w przypadku tego czekoladowego ciasta ; jako iż do dyspozycji mieliśmy jeszcze syrop ze wspomnianych wcześniej pieczonych fig i winogron, to część ciasta serwowałam właśnie z jego dodatkiem (oraz z resztą upieczonych owoców).
tortownica Ø 24 – 26 cmok. 7 fig100 ml oliwy / delikatnego oleju (lub rozpuszczonego oleju kokosowego / masła)360 g mąkiok.150 – 160g b. drobnego cukru (używam jasnego trzcinowego, zmielonego)1 ¾ – 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 – 2 ½ łyżeczki cynamonuotarta skórka z 1 pomarańczy250 ml mleka* (użyłam ryżowo-migdałowego)dodatkowo :¼ – ½ łyżeczki cynamonu2 łyżeczki jasnego cukru trzcinowegogarść płatków migdałowych na syrop :150 ml soku z pomarańczyok. 2 ½ łyżki marmolady pomarańczowej (ewentualnie miodu / cukru)Uwaga : jak w przypadku innych ucieranych ciast, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (nie dodajemy mleka prosto z lodówki)Piekarnik rozgrzać do 180°. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (lub natłuścić).Figi delikatnie umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w ćwiartki.Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem, cynamonem i otartą skórką pomarańczową. Następnie – dodając stopniowo oliwę oraz mleko, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Przelać masę do formy i ułożyć kawałki fig, zatapiając je w cieście. Posypać wierzch ciasta cukrem wymieszanym z cynamonem oraz płatkami migdałowymi.Piec minimum 45 minut (lub do suchego patyczka); jeśli ciasto zbyt szybko brązowieje, pod koniec pieczenia możemy przykryć je folią aluminiową / papierem do pieczenia.Przygotować syrop : gotować sok pomarańczowy z dodatkiem marmolady przez kilka – kilkanaście minut, aż zacznie lekko gęstnieć i gorącym polać upieczone ciasto. Pozostawić ciasto w formie jeszcze przez kilka minut, a następnie wystudzić na kratce.
Uwagi :- ok. 2-3 łyżki mleka możemy zastąpić likierem pomarańczowym, np. Cointreau- syropu pomarańczowego możemy przygotować nieco więcej i częścią polać ciasto, a resztę serwować jako sos do ciasta (gotuję syrop wtedy nieco dłużej, by dobrze zgęstniał)- ciasto możemy też serwować z dodatkiem pieczonych fig i winogron, przygotowanych wg tego przepisu - klik- piekąc ciasto w mniejszej tortownicy zmniejszamy proporcje : np. w tortownicy Ø 20 cm piekłam ciasto z 2/3 porcji (i użyłam ok. 5-6 fig)- jak pisałam na początku przepisu, nie zapominajmy iż tak jak w przypadku innych ucieranych ciast, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (nie dodajemy więc mleka prosto z lodówki, lekko je wcześniej podgrzewamy)‚Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu! :)‚