Wykonanie

W celu zagospodarowania reszty fig, powstało szybkie weekendowe ciasto . Tak jak
pisałam à propos poprzedniego deseru – klik, i tym razem inspiracją były smaki naszego ulubionego
dżemu pomarańczowo-
figowego z
cynamonem .Jako bazę wykorzystałam przepis na duńskie ciasto
kardamonowe z
jabłkami i dodatkowo przygotowałam
syrop / sos
pomarańczowy, podobny jak w przypadku tego
czekoladowego ciasta ; jako iż do dyspozycji mieliśmy jeszcze
syrop ze wspomnianych wcześniej pieczonych fig i
winogron, to część ciasta serwowałam właśnie z jego dodatkiem (oraz z resztą upieczonych
owoców).

tortownica Ø 24 – 26 cmok. 7 fig100 ml
oliwy / delikatnego
oleju (lub rozpuszczonego
oleju kokosowego /
masła)360 g
mąkiok.150 – 160g b. drobnego
cukru (używam jasnego trzcinowego, zmielonego)1 ¾ – 2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 – 2 ½ łyżeczki
cynamonuotarta skórka z 1
pomarańczy250 ml
mleka* (użyłam
ryżowo-
migdałowego)dodatkowo :¼ – ½ łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki jasnego
cukru trzcinowegogarść
płatków migdałowych na
syrop :150 ml soku z
pomarańczyok. 2 ½ łyżki
marmolady pomarańczowej (ewentualnie
miodu /
cukru)Uwaga : jak w przypadku innych ucieranych ciast, wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową (nie dodajemy
mleka prosto z lodówki)Piekarnik rozgrzać do 180°. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (lub natłuścić).
Figi delikatnie umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w ćwiartki.
Mąkę wymieszać z
cukrem, proszkiem,
cynamonem i otartą
skórką pomarańczową. Następnie – dodając stopniowo
oliwę oraz
mleko, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Przelać masę do formy i ułożyć kawałki fig, zatapiając je w cieście. Posypać wierzch ciasta
cukrem wymieszanym z
cynamonem oraz
płatkami migdałowymi.Piec minimum 45 minut (lub do suchego patyczka); jeśli ciasto zbyt szybko brązowieje, pod koniec pieczenia możemy przykryć je folią aluminiową / papierem do pieczenia.Przygotować
syrop : gotować
sok pomarańczowy z dodatkiem
marmolady przez kilka – kilkanaście minut, aż zacznie lekko gęstnieć i gorącym polać upieczone ciasto. Pozostawić ciasto w formie jeszcze przez kilka minut, a następnie wystudzić na kratce.

Uwagi :- ok. 2-3 łyżki
mleka możemy zastąpić
likierem pomarańczowym, np. Cointreau-
syropu pomarańczowego możemy przygotować nieco więcej i częścią polać ciasto, a resztę serwować jako sos do ciasta (gotuję
syrop wtedy nieco dłużej, by dobrze zgęstniał)- ciasto możemy też serwować z dodatkiem pieczonych fig i
winogron, przygotowanych wg tego przepisu - klik- piekąc ciasto w mniejszej tortownicy zmniejszamy proporcje : np. w tortownicy Ø 20 cm piekłam ciasto z 2/3 porcji (i użyłam ok. 5-6 fig)- jak
pisałam na początku przepisu, nie zapominajmy iż tak jak w przypadku innych ucieranych ciast, wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową (nie dodajemy więc
mleka prosto z lodówki, lekko je wcześniej podgrzewamy)‚Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu! :)‚