Wykonanie
Nie spodziewałam się, że ciasto z samej
mąki żytniej będzie takie smaczne i puszyste.
Jabłka dodają wilgotności. Ciasto szybkie i proste, bez potrzeby używania miksera.Inspiracja: MWSkładniki:1 średniej wielkości
jabłko obrane i pokrojone w kostkę1 łyżeczka
cynamonu50 g zmielonych
migdałów150 g
mąki żytniej pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczenia75 g
masła50 g golden
syrupu - klik (lub
miodu)70 g
cukru brązowego75 ml
mleka, w temperaturze pokojowej1
jajko, w temperaturze pokojowej
płatki migdałów, do oprószeniaPodgrzać
maslo z
syropem i
cukrem do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy troszkę przestygnie dodać
jajko,
mleko i suche składniki. Wymieszać widelcem. Dodać
jabłka, wymieszać. Przełożyć do małej keksówki (8x10cm), posypać
płatkami i piec w temp 170st. C przez około 40-50 min do suchego patyczka. Studzić na kratce.Smacznego:)