ßßß
Żytnie ciasto z jabłkami/ przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2014 /Składniki:jabłkołyżeczka mielonego cynamonu75g masła50g miodu100g cukru trzcinowego + łyżka do posypania na wierzchu75ml mleka2 jajka150g mąki żytniej2 łyżeczki proszku do pieczenia50g mielonych migdałów (dałam na pół z orzechami włoskimi)25g płatków migdałowychJabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy.Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i migdały, dalej ucieramy mikserem na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy łyżką.Natłuszczoną keksówkę wypełniamy ciastem, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.Pieczemy 40-50 minut w 180 °C.
Bon appetit! i trochę prywaty z Instagrama...
;-)