ßßß Cookit - przepis na Żytnie ciasto z jabłkami

Żytnie ciasto z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dawno nas tu nie było, ale cały czas pieczemy i pamiętamy!
Ciężko robić zdjęcia, gdy człowiek ledwo się obudzi, a za oknem znowu ciemno...
ale wróćmy do rzeczy przyjemnych ;-)
Można jeść bez wyrzutów sumienia,
popijać herbatą lub kawą w towarzystwie, lub w samotności pod kołdrą ;-)
Upiekłam od razu z podwojonych składników i rozłożyłam na keksówkę i jedną malutką tortownicę.
Żytnie ciasto z jabłkami
/ przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2014 /
Składniki:
jabłko
łyżeczka mielonego cynamonu
75g masła
50g miodu
100g cukru trzcinowego + łyżka do posypania na wierzchu
75ml mleka
2 jajka
150g mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g mielonych migdałów (dałam na pół z orzechami włoskimi)
25g płatków migdałowych
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy.
Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i migdały, dalej ucieramy mikserem na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy łyżką.
Natłuszczoną keksówkę wypełniamy ciastem, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 40-50 minut w 180 °C.
Bon appetit! i trochę prywaty z Instagrama...
;-)
Źródło:http://migawkanagotowanie.blogspot.com/2014/11/zytnie-ciasto-z-jabkami.html