Wykonanie
Dawno nas tu nie było, ale cały czas pieczemy i pamiętamy!Ciężko robić zdjęcia, gdy człowiek ledwo się obudzi, a za oknem znowu ciemno...ale wróćmy do rzeczy przyjemnych ;-)Można jeść bez wyrzutów sumienia,popijać
herbatą lub
kawą w towarzystwie, lub w samotności pod kołdrą ;-)Upiekłam od razu z podwojonych składników i rozłożyłam na keksówkę i jedną malutką tortownicę.
Żytnie ciasto z
jabłkami/ przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2014 /Składniki:
jabłkołyżeczka mielonego
cynamonu75g
masła50g
miodu100g
cukru trzcinowego + łyżka do posypania na wierzchu75ml
mleka2
jajka150g
mąki żytniej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50g mielonych
migdałów (dałam na pół z
orzechami włoskimi)25g
płatków migdałowychJabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o
boku 1 cm. Dodajemy
cynamon, mieszamy i odstawiamy.Roztapiamy
masło, mieszamy z
miodem i
cukrem. Studzimy, łączymy z
mlekiem i
jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i
migdały, dalej ucieramy mikserem na niskich obrotach. Wrzucamy
jabłka, mieszamy łyżką.Natłuszczoną keksówkę wypełniamy
ciastem, wierzch posypujemy
płatkami migdałowymi i
cukrem trzcinowym.Pieczemy 40-50 minut w 180 °C.
Bon appetit! i trochę prywaty z Instagrama...
;-)