ßßß Cookit - przepis na RAZOWE CIASTO ŻYTNIE Z JABŁKAMI

RAZOWE CIASTO ŻYTNIE Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Ciasto wyłącznie na mące żytniej pełnoziarnistej.
Lekkie, pięknie pachnące jabłkami i cynamonem...
Składniki:
150g mąki żytniej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
50g mielonych orzechów włoskich (w oryginale migdały)
100g cukru muscovado (dałam tylko 50g)
jajko
75ml wody (w oryginale mleko)
75g masła
50g miodu
płatki migdałów do oprószenia (pominęłam)
2 niezbyt duże jabłka
Jabłka obrać, pokroić w kostkę (ok. 1cm). Oprószyć cynamonem, wymieszać. W misce wymieszać mielone orzechy, mąkę i proszek.
Do garnka włożyć masło, miód, cukier i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko ostudzić. Dodać jajko i wodę, roztrzepać widelcem. Połączyć suche składniki z mokrymi. Wsypać jabłka, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, do "suchego patyczka".
Inspiracją był przepis z Moich Wypieków .
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/10/razowe-ciasto-zytnie-z-jabkami.html