Wykonanie
Ciasto wyłącznie na
mące żytniej pełnoziarnistej.Lekkie, pięknie pachnące
jabłkami i
cynamonem...Składniki:150g
mąki żytniej razowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonu50g mielonych
orzechów włoskich (w oryginale
migdały)100g
cukru muscovado (dałam tylko 50g)
jajko75ml
wody (w oryginale
mleko)75g
masła50g
miodupłatki migdałów do oprószenia (pominęłam)2 niezbyt duże
jabłkaJabłka obrać, pokroić w kostkę (ok. 1cm). Oprószyć
cynamonem, wymieszać. W misce wymieszać mielone
orzechy,
mąkę i proszek.Do garnka włożyć
masło,
miód,
cukier i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia
cukru. Lekko ostudzić. Dodać
jajko i
wodę, roztrzepać widelcem. Połączyć suche składniki z mokrymi. Wsypać
jabłka, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki i posypać
płatkami migdałowymi. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, do "suchego patyczka".Inspiracją był przepis z Moich Wypieków .