Zupa migdałowa to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Danie zupełnie nieznane w moich regionach. Dlatego mówiąc szczerze przygotowuje i jem ją po raz pierwszy.porcja dla dwóch osób100 g migdałów2 krople olejumigdałowego1,2 l mleka50 g ryżu (użyłam brązowego)3 łyżki miodu100 g rodzynekpłatki migdałoweszczypta cynamonuskórka otarta z pomarańczyW szklance mleka ugotuj ryż, tak aby był miękki. Migdały sparz, obierz ze skórki i upraż na suchej patelni. Następnie przełóż je do blendera i zmiel na drobne kawałeczki. Dodaj łyżkę miodu, olejek migdałowy i blenduj jeszcze przez chwilę.Utartą masę migdałową przełóż do garnka i zalej 3 szklankami gorącego mleka, dopraw cynamonem i gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj rodzynki i gotuj jeszcze ok. 4 minut. Gdy rodzynki już zmiękną, dodaj ugotowany ryż. Na patelni upraż płatki migdałowe. Zupę przelej na talerze, udekoruj migdałami i skórką otartą z pomarańczy.Smacznego :)