ßßß Cookit - przepis na Wigilijna zupa migdałowa

Wigilijna zupa migdałowa

nazwa

Wykonanie

Zupa migdałowa to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Danie zupełnie nieznane w moich regionach. Dlatego mówiąc szczerze przygotowuje i jem ją po raz pierwszy.
porcja dla dwóch osób
100 g migdałów
2 krople oleju migdałowego
1,2 l mleka
50 g ryżu (użyłam brązowego)
3 łyżki miodu
100 g rodzynek
płatki migdałowe
szczypta cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
W szklance mleka ugotuj ryż, tak aby był miękki. Migdały sparz, obierz ze skórki i upraż na suchej patelni. Następnie przełóż je do blendera i zmiel na drobne kawałeczki. Dodaj łyżkę miodu, olejek migdałowy i blenduj jeszcze przez chwilę.
Utartą masę migdałową przełóż do garnka i zalej 3 szklankami gorącego mleka, dopraw cynamonem i gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj rodzynki i gotuj jeszcze ok. 4 minut. Gdy rodzynki już zmiękną, dodaj ugotowany ryż. Na patelni upraż płatki migdałowe. Zupę przelej na talerze, udekoruj migdałami i skórką otartą z pomarańczy.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/12/wigilijna-zupa-migdaowa.html