ßßß Cookit - przepis na Wigilijna zupa migdałowa

Wigilijna zupa migdałowa

nazwa

Wykonanie

Jaką zupę jada się u Was w Wigilię? U mnie w rodzinnym domu był to barszcz z uszkami, a u mojego męża kapuśniak z grzybami. Dzisiaj natomiast chciałam pokazać Wam zupełnie inną zupę - migdałową z ryżem. Przepis, który znalazłam w książce "Święta polskie" wyd. Axel springer, bardzo mnie zaintrygował. Zupa okazała się fantastyczna w smaku i banalna w przygotowaniu. W przeciwieństwie do barszczu czy kapuśniaku, ta jest słodka.
Składniki (na ok. 4 porcje):
100 g migdałów
2 - 3 krople olejku migdałowego
1,2 l mleka
50 g ryżu
4 łyżki cukru
100 g rodzynek
3 - 4 łyżki płatki migdałów
szczypta soli
szczypta cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
Wykonanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni. Zmielić, a następnie utrzeć z cukrem, olejkiem i trzema łyżkami mleka.
Ryż opłukać, zalać niepełną szklanką mleka i ugotować na sypko.
Utartą masę migdałową zalać w garnku pozostałym gorącym mlekiem i doprawić solą i cynamonem. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut. W międzyczasie opłukać i osuszyć rodzynki. Dodać do masy migdałowej i mleka i razem gotować przez kolejne 3 - 5 minut. Dodać ugotowany ryż. Na patelni uprażyć płatki migdałów. Wlać zupę na talerze i posypać płatkami migdałów i skórką pomarańczową.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Wigilijna-zupa-migdalowa.html