ßßß Cookit - przepis na Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
migdały 100 gramów
olejek migdałowy 3 krople
mleko 1,2 litrów
ryż 4 łyżek stołowych
cukier 4 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
płatki migdałowe 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
Cynamon 1 szczypta
skórka z pomarańczy - ścięta 1 sztuk
Wykonanie:
Sparzone, obrane, wysuszone migdały zmielić lub drobno posiekać. Utrzeć mączkę migdałową z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Opłukany ryż zalać szklanką gorącego mleka i ugotować do miękkości. Utarta masę migdałową zalać pozostałym gorącym mlekiem. Doprawić szczyptą soli oraz cynamonu i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać umyte rodzynki i odstawić zupę na 30 minut, by napęczniała. Potem połączyć zupę z ugotowanym ryżem, wlać kilka kropli olejku migdałowego. Na suchej patelni uprażyć lekko płatki migdałowe. Uprażonymi płatkami posypać zupę oraz skorka z pomarańczy. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Wigilia
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11181/Zupa-migdalowa