Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
migdały 100 gramów
olejek migdałowy 3 krople
mleko 1,2 litrów
ryż 4 łyżek stołowych
cukier 4 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
płatki migdałowe 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
Cynamon 1 szczyptaskórka z
pomarańczy - ścięta 1 sztukWykonanie:Sparzone, obrane, wysuszone
migdały zmielić lub drobno posiekać. Utrzeć mączkę
migdałową z
cukrem i kilkoma łyżkami
mleka. Opłukany
ryż zalać szklanką gorącego
mleka i ugotować do miękkości. Utarta masę
migdałową zalać pozostałym gorącym
mlekiem. Doprawić szczyptą
soli oraz
cynamonu i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać umyte
rodzynki i odstawić zupę na 30 minut, by napęczniała.
Potem połączyć zupę z ugotowanym
ryżem, wlać kilka kropli
olejku migdałowego. Na suchej patelni uprażyć lekko
płatki migdałowe. Uprażonymi
płatkami posypać zupę oraz skorka z
pomarańczy. Można podawać na ciepło lub na zimno.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaWigiliaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: