ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomigdały 100 gramówolejek migdałowy 3 kroplemleko 1,2 litrówryż 4 łyżek stołowychcukier 4 łyżek stołowychrodzynki 100 gramówpłatki migdałowe 4 łyżek stołowychsól 1 szczyptaCynamon 1 szczyptaskórka z pomarańczy - ścięta 1 sztukWykonanie:Sparzone, obrane, wysuszone migdały zmielić lub drobno posiekać. Utrzeć mączkę migdałową z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Opłukany ryż zalać szklanką gorącego mleka i ugotować do miękkości. Utarta masę migdałową zalać pozostałym gorącym mlekiem. Doprawić szczyptą soli oraz cynamonu i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać umyte rodzynki i odstawić zupę na 30 minut, by napęczniała. Potem połączyć zupę z ugotowanym ryżem, wlać kilka kropli olejku migdałowego. Na suchej patelni uprażyć lekko płatki migdałowe. Uprażonymi płatkami posypać zupę oraz skorka z pomarańczy. Można podawać na ciepło lub na zimno.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaWigiliaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: