Wykonanie
Dziś przepis na turecki deser
migdałowo-
mleczny. Wymaga trochę cierpliwości - trzeba go pilnować żeby się nie przypalił, ale efekt końcowy jest tego wart. Otrzymamy coś w rodzaju budyniu
migdałowego, tylko o delikatniejszej konsystencji i o subtelnym smaku.Składniki (na 8 porcji):400 g
migdałów500 ml
mleka15 g zmielonego
ryżu (może być też
skrobia ryżowa)3 łyżki
cukruolejek migdałowyszczypta
solimigdały do ozdoby
Migdały zblanszować. Następnie obrać i zemleć w robocie na masę. 150 ml
mleka doprowadzić do wrzenia i zalać nim przygotowaną masę
migdałową. Odstawić do wystygnięcia. Zmielony
ryż zalać 4 łyżkami
mleka i wymieszać. Pozostałe
mleko zagotować i wlać do
ryżu, ponownie umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 10 minut, następnie dodać
cukier, masę
migdałowo-
mleczną i szczyptę
soli. Gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z palnika i ostudzić lekko a następnie dodać 4 krople
olejku migdałowego. Przelać do małych naczynek i schłodzić. Udekorować posiekanymi
migdałami.