Wykonanie
            Dziś przepis na turecki deser 
migdałowo-
mleczny. Wymaga trochę cierpliwości - trzeba go pilnować żeby się nie przypalił, ale efekt końcowy jest tego wart. Otrzymamy coś w rodzaju budyniu 
migdałowego, tylko o delikatniejszej konsystencji i o subtelnym smaku.Składniki (na 8 porcji):400 g 
migdałów500 ml 
mleka15 g zmielonego 
ryżu (może być też 
skrobia ryżowa)3 łyżki 
cukruolejek migdałowyszczypta 
solimigdały do ozdoby
Migdały zblanszować. Następnie obrać i zemleć w robocie na masę. 150 ml 
mleka doprowadzić do wrzenia i zalać nim przygotowaną masę 
migdałową. Odstawić do wystygnięcia. Zmielony 
ryż zalać 4 łyżkami 
mleka i wymieszać. Pozostałe 
mleko zagotować i wlać do 
ryżu, ponownie umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 10 minut, następnie dodać 
cukier, masę 
migdałowo-
mleczną i szczyptę 
soli. Gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z palnika i ostudzić lekko a następnie dodać 4 krople 
olejku migdałowego. Przelać do małych naczynek i schłodzić. Udekorować posiekanymi 
migdałami.
