ßßß Cookit - przepis na Wigilijna Zupa Migdałowa

Wigilijna Zupa Migdałowa

nazwa

Wykonanie

Zupa migdałowa jest jednym z tradycyjnych dań Wigilijnych. Ja jednak nigdy się z nią nie spotkałam. Pochodzę z Mazowsza, jako dziecko spędzałam też Święta na Podlasiu. Mój Mąż pochodzi ze Śląska i też nigdy tej zupy na stole Wigilijnym nie widział. Czyżby odeszła w zapomnienie?
Na przepis trafiłam w gazecie sprzed kilku lat już latem i odłożyłam go z zamiarem zrobienia. W między czasie zdążyłam się dowiedzieć, że zupa ta była często widywana na Święta dlatego postanowiłam ją wypróbować.
Jak dla mnie mogłaby być opcją zamienną dla kutii, bo jest to zupa na słodko, a wiadomo, że na święta i tak jest pełno ciast, ciasteczek... Więc żeby nie było za słodko w jednym roku kutia, w drugim zupa migdałowa.
Składniki:
150 g migdałów
1 litr i 1 szklanka mleka
50 g ryżu
50 g cukru
100 g rodzynek
cynamon
skórka otarta z cytryny
1-2 krople olejku migdałowego
Migdały przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na ok 5 minut. Po tym czasie obierz migdały ze skórki. Ułóż na blasze do pieczenia i podsusz w piekarniku przez ok 8 minut w 180 stopniach.
Następnie zmiel. Dodaj cukier i kilka łyżek mleka. Utrzyj na masę o jednolitej konsystencji.
Ryż opłucz na sicie pod zimną bieżącą wodą. Zalej niepełną szklanką mleka i ugotuj na sypko.
Resztę mleka bardzo mocno podgrzej, dodaj utartą masę migdałową i dokładnie wymieszaj by nie było grudek. Gotuj na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) przez 15 minut.
Do ciepłej zupy wrzuć dokładnie umyte rodzynki. gdy napęcznieją, dodaj ugotowany ryż. Dopraw do smaku skórką otartą z cytryny, cynamonem oraz 1-2 kroplami olejku migdałowego (nie dodawaj go więcej, bo zupa może mieć zbyt intensywny aromat).
Zupę nałożoną do talerzy możesz posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
* Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka możesz ją zagęścić rozprowadzając łyżkę maki w odrobinie mleka, a następnie mieszając z zupą.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/12/wigilijna-zupa-migdaowa.html