Wykonanie
Zupa migdałowa jest jednym z tradycyjnych dań Wigilijnych. Ja jednak nigdy się z nią nie spotkałam. Pochodzę z Mazowsza, jako dziecko spędzałam też Święta na Podlasiu. Mój Mąż pochodzi ze Śląska i też nigdy tej zupy na
stole Wigilijnym nie widział. Czyżby odeszła w zapomnienie?Na przepis trafiłam w gazecie sprzed kilku lat już latem i odłożyłam go z zamiarem zrobienia. W
między czasie zdążyłam się dowiedzieć, że zupa ta była często widywana na Święta dlatego postanowiłam ją wypróbować.Jak dla mnie mogłaby być opcją zamienną dla kutii, bo jest to zupa na słodko, a wiadomo, że na święta i tak jest pełno ciast,
ciasteczek... Więc żeby nie było za słodko w jednym roku kutia, w drugim zupa migdałowa.
Składniki:150 g
migdałów1 litr i 1 szklanka
mleka50 g
ryżu50 g
cukru100 g
rodzynekcynamonskórka otarta z
cytryny1-2 krople
olejku migdałowegoMigdały przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na ok 5 minut. Po tym czasie obierz
migdały ze skórki. Ułóż na blasze do pieczenia i podsusz w piekarniku przez ok 8 minut w 180 stopniach.
Następnie zmiel. Dodaj
cukier i kilka łyżek
mleka. Utrzyj na masę o jednolitej konsystencji.
Ryż opłucz na sicie pod zimną bieżącą
wodą. Zalej niepełną szklanką
mleka i ugotuj na sypko.Resztę
mleka bardzo mocno podgrzej, dodaj utartą masę
migdałową i dokładnie wymieszaj by nie było grudek. Gotuj na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) przez 15 minut.Do ciepłej zupy wrzuć dokładnie umyte
rodzynki. gdy napęcznieją, dodaj ugotowany
ryż. Dopraw do smaku skórką otartą z
cytryny,
cynamonem oraz 1-2 kroplami
olejku migdałowego (nie dodawaj go więcej, bo zupa może
mieć zbyt intensywny aromat).
Zupę nałożoną do talerzy możesz posypać uprażonymi
płatkami migdałowymi.* Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka możesz ją zagęścić rozprowadzając łyżkę
maki w odrobinie
mleka, a następnie mieszając z zupą.