ßßß
 
            
         Składniki:150 g migdałów1 litr i 1 szklanka mleka50 g ryżu50 g cukru100 g rodzynekcynamonskórka otarta z cytryny1-2 krople olejku migdałowegoMigdały przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na ok 5 minut. Po tym czasie obierz migdały ze skórki. Ułóż na blasze do pieczenia i podsusz w piekarniku przez ok 8 minut w 180 stopniach.
Składniki:150 g migdałów1 litr i 1 szklanka mleka50 g ryżu50 g cukru100 g rodzynekcynamonskórka otarta z cytryny1-2 krople olejku migdałowegoMigdały przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na ok 5 minut. Po tym czasie obierz migdały ze skórki. Ułóż na blasze do pieczenia i podsusz w piekarniku przez ok 8 minut w 180 stopniach. Następnie zmiel. Dodaj cukier i kilka łyżek mleka. Utrzyj na masę o jednolitej konsystencji.
Następnie zmiel. Dodaj cukier i kilka łyżek mleka. Utrzyj na masę o jednolitej konsystencji. Ryż opłucz na sicie pod zimną bieżącą wodą. Zalej niepełną szklanką mleka i ugotuj na sypko.Resztę mleka bardzo mocno podgrzej, dodaj utartą masę migdałową i dokładnie wymieszaj by nie było grudek. Gotuj na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) przez 15 minut.Do ciepłej zupy wrzuć dokładnie umyte rodzynki. gdy napęcznieją, dodaj ugotowany ryż. Dopraw do smaku skórką otartą z cytryny, cynamonem oraz 1-2 kroplami olejku migdałowego (nie dodawaj go więcej, bo zupa może mieć zbyt intensywny aromat).
Ryż opłucz na sicie pod zimną bieżącą wodą. Zalej niepełną szklanką mleka i ugotuj na sypko.Resztę mleka bardzo mocno podgrzej, dodaj utartą masę migdałową i dokładnie wymieszaj by nie było grudek. Gotuj na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) przez 15 minut.Do ciepłej zupy wrzuć dokładnie umyte rodzynki. gdy napęcznieją, dodaj ugotowany ryż. Dopraw do smaku skórką otartą z cytryny, cynamonem oraz 1-2 kroplami olejku migdałowego (nie dodawaj go więcej, bo zupa może mieć zbyt intensywny aromat). Zupę nałożoną do talerzy możesz posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.* Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka możesz ją zagęścić rozprowadzając łyżkę maki w odrobinie mleka, a następnie mieszając z zupą.
Zupę nałożoną do talerzy możesz posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.* Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka możesz ją zagęścić rozprowadzając łyżkę maki w odrobinie mleka, a następnie mieszając z zupą.